Linkovi

Javier Solana najavio "velike evropske radove" na Balkanu


Dinamična i na trenutke dramatična sedmica za nas donjela je za Bosnu i Hercegovinu razočarenje a potom, ipak, nadu da će zemlja uhvatiti ritam ostatka regiona i započeti svoj put pridruživanja sa evropskom maticom.

Još uvijek se u Briselu prepričavaju dogadjaji sa početka sedmice - dramatična zbivanja na i oko ministarskog skupa, iščekivanje i radost za bh susjede a Sarajevu razočarenje - Zagreb je dobio otvorena vrata za pregovore o pridruživanju, a Beograd i Podgorica najavu da će 10. oktobra svečano započeti pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju državne zajednice Evropskoj uniji.

Gorak okus u ustima pojačao je stav komesara za proširenje, Olli Rehna, koji je, dan nakon Luksemburga, ponovio da nema odstupanja od evropskih principa na kojima se moraju provesti reforme policije:

"Žao mi je što BiH nije mogla da provede policijske reforme i ohrabrujem sve strane da nastave razgovore o tome, tražeći kompromis, rješenje koje će uzeti u obzir evropske standarde i vrijednosti. Bilo bi veoma važno da preegovori sa BiH započnu u vrijeme 10 godišnjice Daytona".

Medjutim, u diplomatskim krugovima u Briselu se čulo da uskoro treba očekivati dobre vijesti iz Bosne i Hercegovine, tačnije RS. Očito uvjeren u pozitivan ishod "bh priče", visoki predstavnik EU, Javier Solana je, obraćajući se evropskim parlamentarcima, najavio "velike evropske radove" na Balkanu:

"Dosta ćemo razgovarati o Balkanu kako bi riješili tamošnje probleme jednom za sva vremena. To ja apel koji šaljem vama, Evropskom parlamentu, ali i vašim nacionalnim parlamentima".

Nakon što je Narodna skupština RS pristala na reforme policije na evropskim osnovama, Evropska komisija je sa olakšanjem pozdravila taj korak:

"Ova odluka je važan korak naprijed- očekujemo da se ovaj sporazum sada usvoji na federalnom i državnom parlamentu, što je uslov početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju".

Medjutim, ukazuje se da pravi posao tek predstoji - teško i mukotrpno prilagodjavanje standardima i normama što bi ukupne parametre zemlje trebali dovesti u evropsku ravan. Tako iz Pakta stabilnosti upozoravaju:

"Svi u BiH treba da znaju da je Sporazum samo prvi korak. Na kraju pregovora, Sporazum će identificirati naredne korake koji moraju biti implemetirani. Jedni od tih uvjeta su regionalni, kao sporazum o slobodnoj trgovini u regiji. I Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu i specijalni koordinator pakta će učiniti sve da se BiH pomogne da ispuni ove uvjete".

XS
SM
MD
LG