Linkovi

Kontroverze oko filma War Within, o potencijalnom bombašu samoubici


Novi film the War Within ili Unutrašnji neprijatelj, reditelja Joseph-a Castelo-a, svojom neobičnom pričom o potencijalnom bombašu samoubici, izazvao je veliku kontraverzu u Americi.

Drama počinje kada mladi pakistanski student Hassan koji živi u Parizu, a kojeg igra Ayad Akhtar, biva pritvoren radi sumnji da je bio učesnik u terorističkim akcijama, nakon čega je prebačen u Pakistan.

Do tada nevini Hasan mučen i maltretiran u Pakistanskom zatvoru nalazi utjehu u Kuran-u, koji mu je dao susjedni zatvorenik.

Tri godine kasnije, Hasan je već radikalizovan i dolazi u New York sa namjerom da se pridruži terorističkoj ćeliji koja planira da samoubilačkim napadom uništi Glavnu željezničku stanicu.

Nakon što su njegovi suborci teroristi uhapšeni, Hasan se sklanja kod svog prijatelja iz djetinjstava, Sayeed-a, koji je doktor u Jersey- City-u gdje i živi sa porodicom.

Hasan se tada nadje u rascjepu izmedju odanosti vlastitom radikalnom Islamu, i prijateljstva sa suvremenim umjerenim Muslimanom Sayeedom i njegovom porodicom.

Ovom borbom se zatim, otkriva dirljiva ljudska i politička drama dok gledaoci prate Hassanov tok svijesti kada on odlučuju da li će na kraju ipak izvršiti terorističku samoubilačku misiju.

XS
SM
MD
LG