Linkovi

Pojačane mjere sigurnosti u New Yorku


Zvaničnici u New Yorku su od sinoć pojačali mjere sigurnosti u gradskom metrou nakon što su, kako kažu primili specifičnu prijetnju od terorističkog napada. U isto vrijeme, iz Pentagona su saopćili da su došli u posjed podužeg pisma bliskog suradnika Osame bin Ladena, Aymana al-Zawahria sa detaljima strategije potiskivanja Sjedinjenih Država iz Iraka, i uspostavljanja islamske države koja će se širiti na susjedne zemlje.

Pojačane mjere sigurnosti u New Yorku i saopćenje Pentagona o pismu al-Qaide, su usljedili nakon jučerašnjeg govora predsjednika Busha, koji je oštro osudio islamski extremizam.

Predsjednik Bush je jučer,četiri godine nakon proglašavanja rata protiv terorizma, prvi put definirao ideologiju kojoj se Amerika i saveznici suprostavljaju u ratu protiv terorizma. To je ideologija extremnog Islama, to su, kako je rekao islamski exstremisti koji pokušavaju uspostaviti islamsko carstvo od Španije do Indonezije. Oni, rekao je predsjednik Bush šire filozofiju koja se može uporediti sa sovjetskim komunizmom i nacističkim fašizmom.

Predsjednik Bush je spomenuo da su Sjedinjene Države i saveznici, od 11. septembra 2001. do danas razbili 10 ozbiljnih terorističkih zavjera al Qaide širom svijeta, medju kojima tri u Americi. Predsjednik nije pružio dodatne detalje, ali su to naknadno učinili iz Bijele kuće. Al-Qaida, kažu iz Bijele kuće, je planirala otimanje aviona i seriju napada u stilu 11. septembra, tokom 2002. i 2003. godine. Medju planiranim ciljevima u Americi bio je i Los Angeles. Glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan je spomenuo dvije zavjere, poznate od ranije. Jedna uključuje pakistanskog imigranta Iymana Farisa, koji je, kako se navodi, suradjivao sa al-Qaidom u namjeri da sruše Brooklinski most u New Yorku. Druga uključujeameričkog gradjanina Jose Padillu, koji je optužen za planiranje detoniranja takozvane prljave bombe u američkom gradu. Drugi napadi koje je predsjednik spomenuo su još uvijek strogo povjerljive prirode, rekli su iz Bijele kuće, ističući da je al-Qaida namjeravala velike napade u Britaniji, regionu Perzijskog zaljeva i u Pakistanu.

Za milione onih koji su jutros koristili njujorški metro, bilo je to drugačije jutro, nakon što su zvaničnici New Yorka pojačali mjere sigurnosti jer su, kako kažu, primili specifičnu prijetnju od terorističkog napada. Da bi uvjerio gradjane da vlast kontrolira situaciju, i sam gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg se jutros vozio metroom.

Zvaničnik FBI je reporterima rekao da je prijtnja dijelom otklonjena i da se infromacija o prijetnji povezuje sa hapšenjem trojice ljudi u Iraku.

U Washingtonu, zvaničnik Minstarstva za unutarnju sigurnost, Russ Knocke je dijelom umanjio ozbiljnost prijetnje, rekavši da je primljena infromacija sumnjive vjerodostojnosti.

U isto vrijeme, nedugo nakon govora predsjednika Busha, sinoć je glasnogovornik Ministarstva odbrane, Bryan Witman rekao da su američki zvaničnici u posjedu pisma u kojem visoki zamjenik bin Ladena, Aymana al-Zawahria detaljno razradjuje strategiju potiskivanja amerikanaca iz Iraka, te nakon toga, uspostavljanje islamske države, koja će se širiti na susjedne zemlje. U tom pismu se priznaje da je al-Qaida izgubila neke od ključnih lidera i apeluje na prikupljanje financijskih sredstava, priznajući da su njihovi financisjki izvori ozbiljno uzdrmani.

U poslijepodnevnim satima u Washingtonu je evakuiran i zatvoren jedan od najpopularnijih spomenika, Spomenik GeorguWashingto, iako nakon pretrage nije pronadjeno ništa. Policija u Washingtonu kaže da je prijetnja upućena telefonom, ali nisu dati drugi detalji.

XS
SM
MD
LG