Linkovi

Teškoće u taboru američkih republikanaca


Jedan od najuticajnih američkih političara - kongresmen Tom Delay, Republikanac iz Teksasa - našao se pod vatrom. Po drugi put u sedam dana optužen je i zbog toga je morao odstupiti i sa funkcije vođe većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa. Takav razvoj dešavanja znači političku nevolju više za Republikansku stranku, što još više pojačava sličnost sa situacijom u kojoj su se Demokrati našli prije desetak godina.

Detaljnije u izvještaju novinara televizijskog programa Glasa Amerike Jima Bertela.

Gospodin Delay je u posljednoj deceniji jedan od najistaknutijih i najuticajnijih članova Zastupničkog doma. Međutim, pod teretom optužbe Velike porote Teksasa za navodno pranje novca i kršenje zakona o provođenju kampanje neki misle da je njegovo vrijeme prošlo.

Thomas Mann, analitičar, Institut Brookings, Washington D. C.
”Sav taj publicitet je problem za Republikance i oni nemaju nikakve koristi ako stanu iza njega.“

Gospodin Delay, pak, tvrdi da je žrtva političke osvete Demokrate Ronnie Earla, državnog tužitelja Teksasa.

Tom Delay, zastupnik u Zastupničkom domu Kongresa:
Ovo je jedna od najslabijih i najneutemeljenijih optužbi u američkoj povijesti.

A državni tužitelj Teksasa, gospodin Earl uzvraća riječima da je, nastojeći provoditi teksaške zakone, dizao optužbe - kada je to bilo osnovano - i protiv Demokrata.

Uz gospodina Delaya i lider većine u Senatu Bill Frist, takođe Republikanac, suočava se sa istragom o berzanskom polovanju u čemu, kako tvrdi, nije učinio ništa pogrešno.

Nadalje, Velika federalna porota takođe vodi istragu o tome da li je neko iz Bijele kuće prekršio zakon odajući identitet jednog agenta CIA-e.

Uz sve ovo, podrška javnosti predsjedniku Bushu i Kongresu u kojem Republikanci imaju većinu je vrlo blizu najnižem do sada zabilježenom nivou.

S ozbirom na ovakve nevolje Republikanaca, gospodin Mann vjeruje da se njeni članovi te stranke mogu suočiti sa nepovjerenjem kada se slijedeće godine Amerikancu budu izjašnjavali o reizboru svih sadašnjih zastupnika u Zastupničkom domu i trećini senatora u Senatu.

Thomas Mann, analitičar, Institut Brookings, Washington D. C.
”Postoji mogućnost da se stvori takvo raspoloženje javnosti usljed kojeg bi stranka na vlasti mogla biti kažnjena. Sada su to Republikanci, desetak godina ranije bili su Demokrati. U medjuvremenu, rukovodstvo demokratske stranke nada se da će slijedeće godine ponoviti izborni uspjeh Republikanaca od prije 11 godina. Gospodin Johnson ističe da Republikancima nekoliko stvari ide u korist, ponajviše snažna američka ekonomija i to što Demokrati nemaju jakog lidera koji bi se mogao suprotstaviti sadašnjem predsjedniku, Republikancu.“

Dennis Johnson, Visoka škola za menadžment univerziteta George Washington, Washington D. C.
”Demokrati su, zapravo, stranka bez jakog vođstva i samo sa ponekim istaknutim pojedincem. Oni nisu ta snaga koja može iskoristiti sadašnje probleme Republikanaca.“

Gospodin Johnson dodaje da je godina dana u politici vrlo dugo vrijeme i upozorava da je, u situaciji kada Republikanci vode Kongres i Bijelu kuću, suviše rano za pouzdana predviđanja.

XS
SM
MD
LG