Linkovi

Američki Senat odobrio mjere na sprječavanju zlostavljanja zatočenika


Američki Senat je jučer odobrio mjere čiji je cilj da se spriječi zlostavljanje zatočenika u američkim vojnim zatvorima.

Mjere koje je odobrio Senat Sjedinjenih Država treba da spriječe okrutni, nehumani, ili ponižavajući tretman bilo koga ko se nadje u američkom vojnom zarobljeništvu. Senatori su to jučer prihvatili ogromnom većinom 90:9. Zakon će nametnuti standarde ponašanja prema vojnim zatočenicima, koji su se senatorima činili neophodnim nakon skandala zlostavljanja zatočenika, posebno onog u zatvoru Abu Ghraib u Iraku.

Senator Dick Durbin, demokrata iz Illinoisa i kosponzor zakona, kaže da vojno osoblje zaslužuje jasno naglašena pravila ispitivanja zatočenika.

Glavni sponzor zakona, republikanski senator iz Arizone, John McCain, kaže da je glavna snaga Amerike u tome što je bolja od njenih neprijatelja i da ova mjera Senata pokazuje da su Sjedinjene Države drugačije od neprijatelja protiv kojeg se bore. Senator McCain je i sam bio ratni zarobljenik u Vietnamu.

Iz Bijele kuće su obećali da će staviti veto na takvu mjeru Senata, ističući da ograničava mogućnosti predsjednika da vodi rat protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG