Linkovi

Vlada Republike Srpske pokrenula inicijativu za izmjenu entitetskog Ustava


Usvojeni sporazum o reformi policije u B i H je nedefinisan što će stvoriti probleme u njegovom provođenju, pošto u sporazumu, izuzev principa, ništa nije riješeno.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci premijer Republike Srpske, Pero Bukejlović naglašavajući da on nije promijenio stav o reformi policije ali da je na vladama da sprovode sporazum. Bukejlović je, takođe, ocijenio da usvajanje ovog sporazuma nije povod za pad entitetske Vlade.

Socijalistička partija Republike Srpske je saopštila da je prihvatanje sporazuma o reformi policije još jedan veliki poraz republičke vlasti u kojoj je nastao ogroman procjep između predsjednika i Vlade u cjelini.

Demokratski narodni savez je zatražio od predsjednika Republike Srpske, Dragana Čavića da objasni javnosti zašto je juče usvojeni sporazum godinu dana odbijan kao neprihvatljiv da bi preko noći bio usvojen.

Poslanik u Parlamentu B i H, Petar Kunić je ocijenio da je politički vrh Republike Srpske, zajedno sa Narodnom Skupštinom, ovim potezom izvršio, kako je rekao, ukidanje Srpske.

Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj danas u Banjaluci, pokrenula inicijativu za izmjenu entitetskog Ustava u skladu sa zaključcima Narodne Skupštine o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na nivo Bosne i Hercegovine. Ujedno je utvrđen prijedlog zakona o prestanku važenja zakona o vojsci kojim se predviđa da sva vojna lica iz Republike Srpske od 1.januara 2006.godine prelaze u nadležnost Oružanih snaga B i H. Takođe, prijedlogom zakona o prestanku važenja zakona o odbrani Republike Srpske se predviđa prelazak svih državnih službenika iz ovog ministarstva u Ministarstvo odbrane B i H.

XS
SM
MD
LG