Linkovi

Anti Jelaviću 10. godina zatvora


Sud BiH osudio je bivšeg člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a Antu Jelavića na deset godina zatvora zbog zloupotrebe položaja ministra odbrane FBiH zbog nezakonitog trošenja novca koji je Hrvatska 1997. i 1998. godine uplaćivala Hrvatskom vijeću odbrane u BiH.

No, ono što u ovom momentu plijeni pažnju javnosti jeste činjenica da se Jelavić danas nije pojavio na izricanju presude, pa je predsjedavajući sudskog vijeća Malkolm Simons izdao nalog za njegovo privođenje.

Naime, Jelaviću je, prema odluci Suda BiH o puštanju na slobodu iz pritvora u maju ove godine, uz kauciju od pola miliona maraka, naloženo da se dva puta dnevno javlja policiji u Mostaru, te da ne smije napuštati ovaj grad. Prema informacinjama iz MUP-a HNK-a, Jelavić se policiji posljednji put javio jučer. Jelavićev pasoš nalazi se na sudu BiH, a o nalogu za hapšenje obaviještena je i DGS BiH.

U završnoj riječi pred Sudom BiH 3. oktobra, Jelavić je ponovio da nije kriv i izrazio nadu da će sud dokazati da je nezavisna institucija i da neće podleći pritiscima.

"Rješavajući krupna socijalna pitanja, nisam zloupotrijebio položaj ili nesavjesno poslovao, niti sam oštetio Hrvatsku ili FBiH. Kako sam to mogao da učinim, ako smo izgradili stotine kiliometara puteva, zbrinjavali invalide, porodice poginulih i pomagali odbranu haških optuženika", istakao je Jelavić u završnoj riječi.

XS
SM
MD
LG