Linkovi

Dragan Čavić predstavio poslanicima NS RS novi sporazum o reformi policije


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić predstavio je danas u Banjaluci poslanicima Narodne Skupštine, na vanrednom zasijedanju parlamenta, novi sporazum o restruktuiranju policijskih struktura. Prije izjašnjavanja poslanika, koje bi se trebalo održati u kasnim popodnevnim satima, očekuje se i stav Evropske komisije o ovom dokumentu.

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić, pozvao je danas poslanike Narodne Skupštine da prihvate sporazum o restruktitanju policijskih snaga u B i H koji je, kako je rekao, u skladu sa tri principa Evropske Unije. Obraćajući se poslanicima na sjednici koja je zakazana na njegov zahtjev, Čavić je istakao da bi usvajanje ovog sporazuma Republiku Srpsku stavilo u perspektivnu poziciju i eliminisalo uzroke mogućih opasnosti po ovaj entitet.

Ovim, sporazumom je predviđeno utvrđivanje zakona i budžeta iz oblasti policije na državnom nivou bez političkog uplitanja u rad policije ali sa operativnim komandama na lokalno nivou.

Čavić je predložio i formiranje Direkcije za provođenje restruktuiraja policije.

«Sporazumom je predviđeno da se formira jedno privremeno, zajedničko tijelo sporazumnih strana, koje bi nosilo naziv: Direkcija za provođenje restruktuiranja policije i ona bi dala prijedloge zakonodavnih rješenja za svaka od tri evropska uslova iz člana 1. sporazuma, uključujući i policijske regije. To pitanje, očigledno, do danas nije bilo moguće riješiti i na ovom pitanju trebaju poraditi članovi Direkcije zajedno sa ekspertima Evropske komisije jer su potpuno dijametralni stavovi iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Kakve će biti policijske regije ovaj sporazum ne precizira ali precizira da će one biti u skladu s trećim uslovom Evropske komisije koji je u sporazumu, doslovno, prenesen iz komunikea Vijeća za implementaciju mira od 7.aprila 2005.godine.»

Izjašnjavanje poslanika o ovom prijedlogu se očekuje u kasnim popodnevnim satima nakon što stigne i odgovor Evropske komiisje o ovom pitanju.

Vlada Republike Srpske je danas podržala Čavićev prijedlog.

XS
SM
MD
LG