Linkovi

Visoka tehnologija u gašenju požara


Nedavni požari koji su izbili na jugu savezne države California potakli su zvaničnike da upotrijebe novu tehnologiju kao pomoć vatrogascima da se uspješnije bore protiv požara. Više o tome u izvještaju novinarke Glasa Amerike, Crystal Park.

Požari nisu ništa novo za ovaj dio Californie, ali ove godine je bilo surovo. Više od dvadeset četiri hiljade jutara sjevero-zapadno od Los Angelesa je ugljenisano i do sada ostećeno 13 zgrada.

Ali nova tehnologija možda može pomoći vatrogascima u borbi protiv šumskih požara. Odjel za šumarstvo, savezne države California je prvi u Sjedinjenim Državama koji je primijenio novi sistem nazvan Fire Hawk, otkrivanje požara poput sokola. Sistem se sastoji od digitalne kamere postavljene visoko iznad drveća kao sredstva za uočavanje oblaka dima. Vatrogasci mogu ručno, uz pomoć komandne palice pretražiti milje i milje.

Kada kompjuterski program otkrije dim, vatrogasci mogu pritisnuti tipku i na mapi dobiti informaciju gdje je tačno požar izbio. Tu ulogu su vršili rendžeri koji su sjedili na posmatračkim tornjevima, tragajući za dimom, medjutim, taj sistem je skup i nije tako djelotvoran.

Kapetan Dale McGill iz odjela za šumartvo savezne države California:

Što ih prije otkrijemo, brže možemo dostaviti opremu tako i ograničiti požar. Cilj kalifornijskog odjela za šumarstvo je da, zadržimo požar na površini manjoj od deset jutara, kako najbolje možemo.

To je ohrabrujuća vijest za Davida Ramboa čiji se dom nalazi u državnoj šumi Eldorado.

DAVID RAMBO:
Oh, Bože. Ja to ne mogu podnijeti. Doći kući i vidjeti moj dom spaljen do temelja. Ja ne želim nikada da to doživim.

Kamera je otkrila jedan požar do sada. Ukoliko se sistem vrijedan 75-hiljada dolara pokaže uspješnim, sljedeće godine bi mogle biti dodate još tri kamere.

XS
SM
MD
LG