Linkovi

Oko 70 miliona Amerikanaca pate od nesanice


Iznenadjujuće veliki broj Amerikanaca pati od nesanice. Najpopularniji tretman su pilule za spavanje. Sada postoji alternativa, i nije potreban recept za rješenje ovog veoma uobičajenog problema. Alternativno rješenje je nazvano ”Terapija svjesnog ponašanja“, o čemu izvještava Jim Bertel.

Oko 70 miliona Amerikanaca koji pate od nesanice tokom čitave noći se prevrću po krevetu. Doktor Edward Stepanski je specijalista za ovaj problem .

EDWARD STEPANSKI:
Onaj ko pati od nesanice ima problem da zaspi ili da spava dovoljno dugo kako sutra u toku dana, ne bi bio pospan.

Dok se mnogi od onih koji pate od nesanice okrenu tabletama za spavanje koje donose godišnju zaradu od 2.1, milijarde dolara, pomoć ovih lijekova je kratkog vijeka.

JULIANNE HIL:
Stalno sam mislila na spavanje, ujutro, u podne i navečer. Ja sam pokušala da organizujem moj cijeli dan tako da bih dobro prospavala noć.

Kaže Julianne Hill koja već četiri godine problem nesanice proba riješiti pilulama i sa više vježbanja, ali neuspješno.

JULIANNE HILL:
Ja nisam pila kafu poslije deset sati i vježbala sam, vježbala mnogo, posebno rano ujutro.

Na kraju je Julianne Hill otišla u Centar za terapiju svjesnog ponašanja - što je neka vrsta prekvalifikacije svijesti i tijela da bi se potaklo na spavanje.

EDWARD STEPANSKI:
Terapija svjesnog ponašanja protiv nesanice je opšti pojam koji obuhvata jako mnogo konkretnih terapeutskih tehnika. Na primjer
to su terapije za opuštanje, terapija ograničavanja spavanja, terapije kontrole poticaja, obuka o higijeni spavanja su sve primjeri terapije svjesnog ponašanja.

To se može činiti nelogičnim, ali ova terapija u stvari ograničava trajanje vremena koje pacijent provede u krevetu.

EDWARD STEPANSKI:
I tako ako neko spava šest sati od ukupno šest i
po sati provedenih u krevetu, taj će se osjećati mnogo svježijim i mnogo bolje će funkcionisati tokom dana nego da su isto tako spavali ukupno šest sati od osam i po ili devet sati provedenih u krevetu.

To može biti iscrpljujući proces- namjerno uskraćivanje sna, već umornom
tijelu kojem je san očajnički potreban.

JULIANNE HILL: Sredinom pete sedmice počela sam spavati po cijelu noć po prvi put za četiri i pol, pet godina i po prvi put sam se osjećala kao
ljudsko biće . Nisam bila ovisna o pilulama.
Nisam bila ovisnik nekog čudnog programa. Bila sam u stanju da dobro spavam preko noći.

Dobro prospavana noć uz strpljenje iz uz pomoć doktora koji ima razumijevanja je moguća za sve veći broj Amerikanaca koji pate od nesanice.

XS
SM
MD
LG