Linkovi

Sačinjena lista srpskih vojnika, policajaca i civila koji su bili u Srebrenici tokom masakra Bošnjaka


Komisija za Srebrenicu Vlade Republike Srpske završila je izvještaj o jedinicama koje su bile aktivne u širem srebreničkom području u julu 1995. godine. Prema tom izvještaju blizu 20 hiljada srpskih vojnika, policajaca i civila radili su u i oko Srebrenice u vrijeme masakra Bošnjaka 1995. godine.

Saoćeno je da je lista sa imenima dostavljena Tužilaštvu BiH, i Haškom tribunalu za ratne zločine.

Takodjer je rečeno da imena sa liste neće biti javno saopćena kako se ne bi ometala buduća istraga i sudjenja.

Ured Visokog predstavnika zadovoljan je Izvještajem Komisije za Srebrenicu Vlade Republike Srpske o jedinicama koje su bile aktivne u širem srebreničkom području u julu 1995. godine, izjavio je danas glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

O je istakao da će OHR, ukoliko svi članovi Komisije potpišu Izvještaj, potvrditi da je Vlada RS ispunila svoje obaveze da stavi na raspolaganje informaciju o ratnim zločinima u Srebrenici od 11. do 19 jula 1995. godine.

Milišić je naglasio da ni jedno ime iz Izvještaja, koi je Vlada RS dostavila OHR-u neće biti objavljeno u javnosti kako ne bi bile podrivene naknadne istrage i krivično gonjenje.

"OHR očekuje od Tribunala i Tužilaštva BiH da svoje istrage fokusiraju na lica koja još vrše funkcije u institucijama RS i BiH", rekao je Milišić.

XS
SM
MD
LG