Linkovi

Rusija medju najopasnijim za novinare u regionu OSCE-a


Vrijeme je da vlade Bjelorusije, centralne Azije, Azerbejdjana i Rusije počnu živjeti u skladu s svojim opredjeljenjem da štite prije nego da uništavaju medije.

Prilikom sastanka u Varšavi članice Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi u principu su se ložile da “su slobodni i nezavisni mediji od ključne važnosti za slobodno i otvoreno društvo.

”Ali tokom prošle godine mediji u nekoliko zemalja članica O-S-C-E-a bili su sve samo ne slobodni. I to, kaže Dorothy Taft predstavnica Sjedinjenih Država pri Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi, “ predstavlja veliku zabrinutost.”

U Bjelorusiji vlada nastavlja da guši nezavisne medije, ukidanjem novina, teškim globama i neutemeljenim optužbama za klevetu. Zakon u Bjelorusiji se koristi da se spriječi, a ne zaštiti sloboda govora. U avgustu mjesecu vlada je koristila lažna zakonska pravila kako bi ukinula registraciju izdavača nezavisnog sedmičnjaka “Den i Kuryer iz Borisova.” Oni sada više ne mogu štampati novine.

U centralnoj Aziji, kaže predstavnica Sjedinjenih Država u O-S-C-E-u, Dorothu Taft “sloboda media ostaje daleki san.”

Petnaest godina nakon raspada Sovjetskog saveza u Turkmenistanu nema ni traga slobodnom mediju i gotovo svi koji su postojali u Uzbekistanu su bili ukinuti. Uz to reporterima se prijetilo, proizvoljno su hapšeni i osudjivani po osnovu sumnjivih optužbi ako bi nastavili da rade. U Kazahstanu vlada je ukinula list “Republika”zbog objavljivanja intervjua sa Vladimirom Zhirinovskim, ultra-nacionalističkim ruskim političarom.

Rusija, rekla je gospodja Taft “je medju najopasnijim mjestima za novinare u regionu O S-C-E-a.” Trideset novinara ubijeno je u Rusiji od 1999. Maksim Maksimov iz lista ”Kommersant, nestao je prije godinu dana. Izvještaji navode da su tri policijska istražitelja, glavni osumnjičeni za njegov nestanak i moguće ubistvo.

Jasno, isuviše veliki broj novinara i dalje biva uhapšen, spriječen da prati važne dogadjaje ili je ubijen u nekoj od zemalja članica Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi. Vrijeme je da vlade Bjelorusije, centralne Azije, Azerbejdjana i Rusije počnu živjeti u skladu s svojim opredjeljenjem da štite prije nego da uništavaju medije.

XS
SM
MD
LG