Linkovi

Ramazanska čestitka reisu-l-uleme Mustafe Cerića


Reisu - l – ulema IZ u BIH dr Mustafa ef Cerić uputio je danas sljedeću ramazansku čestitku:

Draga braćo i sestre,

Sutra je , ako Bog da, prvi dan mjeseca Ramazana u 1426 hidžretskoj, odnosno 2005 po miladu.

Allah uzvišeni odredio je da mesec ramazan bude vriujeme, a post bude način da čovjek savlada tjelesnu strast u korist duhovne strasti duše koja hoće da osjeti ljepotu istine,pravde, poštenja, samilosti, solidarnosti, bratske ljubavi, i nadasve, Allahova raziluka.

Zato, braćo i sestre pripremite se za ramazan. Pripremite dušu da se opusti i uživa u slastima ramazanskih blagodati.Dozvolite duši da se oslobodi tjelesnog tereta i očistite je od prljavih misli i nečistog govora. Budite od onih koji čiste svoje duše, a ne od onih koji je prljaju, jer, kao što Allah Uzvišeni kaže: Pobjednik je onaj koji svoju dušu očisti, a gubitnik onaj koji svoju dušu uprlja. I kao što svaka osoba ima dušu po kojoj je prepoznatljiva, tako svaka familija, svaka zajednica, svaki narod ima svoju dušu, po kojoj ih drugi prepoznaju. Stoga ovogodišnji Ramazan treba da bude uznaku jačanja duhovnih vrijednosti kod naše porodice, kao što su: šerijatski brak, pošten porodični život, zdrav i sretan porod i uspješan porodični odgoj i obrazovanje. Zapamtimo, bez urednog porodičnog života, ne možemo se nadati dobru. I kao što nas je u prošlosti spasila jaka porodica, tako će biti i u budućnosti. Zato dok budete postili ovogodišnji Ramazan,učite dovu Allahu Uzvišenom neka nam pokaže put da nam porodica bude zdrava i plodonosna.

Allahu Svemogući, osposobi nas da znamo razliku između halala i harama, između lijepog i ružnog govora, između dobra i zla.

Allahu Milostivi, oprsoti nam grijehe i podari nam mudrost i hrabrost da istrajemo na Tvom putu. S tim mislima i dovom, čestitam svim muslimanima i muslimankama u domovi ni i dijaspori nastupajući mubarek ramazan riječima: Ramazan šerif mubarek olsun!

XS
SM
MD
LG