Linkovi

Carle del Ponte otklonila prepreke na putu Hrvatske u EU


Članice EU su uspjele prevazići nesporazume oko Turske i ceremenija otvarnja pregovora sa tom zemljom je započela danas, kako je i planirano.

U isto vrijeme je glavna tužiteljica Haškog tribunala je rekla da Hrvatska u potpunosti suradjuje sa Hagom, otvarajući put za odpočinjanje pregovora o pridruživanju Hrvatske EU.

Rečeno je da će SCG započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a BiH je upućena poruka da još nije kasno da se slični pregovori vode i sa zvaničnim Sarajevom. Uslov su policijske reforme po evropskim principima.

Do posjednjeg trenutka je bio neizvjestan ishod dpočetka pregovora Unije sa Turskom- austrijski stav protivljenja punopravnom članstvu Ankare već se u krugovima političkih analitičara počeo nazivati "opasnim skretanjem udesno" i polarizacijom sličnom onoj kakva je bila u vrijeme turske opsade Beča.

Za pregovore sa Turskom, na kraju kojih je, nasuprot stavu zvaničnog Beča, obećanje punopravnog članstva, snažno se zalagao predsjedavajući Unije, britanski ministar vanjskih poslova, Jack Straw, tvrdeći da je u pitanju mnogo više od turske kandidature.

Predsjedavajući parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Rene van der Linden je poručio skupu u Luxsembourgu da se, odbijanjem Turske, ne smije dozvoliti "izvor nesigurnosti" na evropskim vratima, suprotstavljen Uniji jer je pokopala nade turskih gradjana.

Sa druge strane, iz uvjeravanja austrijskog tabora da su se "gledišta približila", nije jasno da li je Beč odustao od klauzule da se Turskoj, umjesto punopravnog članstva, ponudi " specijalno partnerstvo".

Mnogo lakše je bilo dogovoriti se o BiH- ministri su jednoglasno izrazili razočarenje odbijanjem RS da prihvati reformu policije na evropskim principima. To praktično znači da više nije moguće započeti pregovore na 10-godišnjicu Daytona, ali ih je moguće započeti do kraja ove godine, poručuje se iz Luxembourga. Jedini uslov je- provodjenje reformi policijeksih snaga na principima koji će osigurati profesionalnost policije, njenu odvojenost od politike i kontrolu i finansiranje na državnom nivou.

Zato se pozivaju vlasti RS da ulože sve napore kako bi tražene reforme bile i provedene i zemlja krenula put evropskih integracija.

Da će se i zeleno svjetlo SCG za početak pregovora, uz uslov da se, do njihovog zaključenja, zaključi i "haška priča", u okviru koje će se svi haški bjegunci, uključujući i Ratka Mladića, naći u pritvoru Tribunala. Bez toga neće biti ni nastavka integracijskog procesa državne zajednice, upozoravaju ministri iz Luksemburga.

XS
SM
MD
LG