Linkovi

Međunarodna agencija za atomsku energiju optužuje Iran


Na posljednjem sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju usvojena je rezolucija u kojoj se Iran optužuje za kršenje Sporazuma o zabrani širenja nuklearnog naoružanja i prijeti da će to pitanje biti upućeno Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. U rezoluciji se kaže da Iran mora stručnjacima Agencije, ako to želi izbjeći, dozvoliti pristup dokumentima i lokacijama koji su u vezi sa nuklearnim programom, obustaviti svako obogaćivanje i preradu urana i potpisati sporazum o inspekciji sa Medjunrodnom agencijom za atomsku energiju.

Gasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan je rekao da je rezolucija Međunarodne agencije za atomsku energiju upozorenje Iranu da ”je vrijeme rasčisti sve dileme.”


SCOTT McCLELLAN: Iran dvije decenije skriva aktivnosti u nuklearnoj oblasti od medjunarodne zajednice i ne poštoju međunarodne obaveze. Ta zemlja treba da se pridržava prihvaćenih obaveza i treba da se pridržavaju sporazuma postignutog sa Evropljanima. Mi smo nastavljamo podržavati diplomatske napore Evropljana da riješe to pitanje. Predstavnici vodećih zemalja, članica Međunarodne agencije za atomsku energiju sve više uviđa da se iransko nepoštivanje tih obaveza mora uzeti u razmatranje. I ako Iran nastavi da krši međunarodne obaveze onda predmet ide Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Glasnogovornik američkog State departmenta, Sean McCormack je istakao da je u tom smislu upozoravajuća rezolucija Međunarodne agencije za atomsku energiju samo prvi korak:


SEAN McCORMACK: Niko ne želi da Iran dođe do nuklearnog naoružanja, posebno ne pod maskom civilnog nuklearnog programa. Niko ne želi da Iranu bude dostupna osjetljiva tehnologija za preradu nuklearnog goriva niti znanje kako to raditi. To je cilj kojega mi diplomatskim putem želimo postići. Proces nije sam sebi svrha; proces je način da se taj cilj postigne.

Gospodin McCormack je takođe naglasio da je vrijeme da iranska vlada shvati da je sve osamljenija kada su u pitanju nuklearne ambicije Irana.

XS
SM
MD
LG