Linkovi

Trening vojnika kroz kompjuterske simulacije


Američka vojska za trening koristi brojne simulatore i to je, kako izvještava Paul Sisco, za mnoge kompanije postao veliki posao.

Lockheed Martin, jedna od najvećih kompanija u svijetu koja radi za vojsku, ima blizu 3 hiljade radnika koji rade na simulaciji, u odjelu za trening i podršku, i vše od polovine njih pod jednim krovom u njihovim pogonima u Orlandu na Floridi. Koristeći kompjuterske simulacije za trening vojnika, po povoljnim cijenama i potpuno bezbjedno, ovdje Lockheed razvija simulacije svih vrsta, uvježbavanje procedure konvoja tokom borbe, korištenje raznih sistema naoružanja, letenje i navigiranje najnovijih aviona, čak koristeći simulirane trenere za obuku.
Dok izgledaju najviše kao video igre, napredni simulatori uspostavljaju osnovne za napredni trening u upravljanju brojnim vozilima, individualnim i višestrukim oružanim sistemima, u različitom okruženju i uvjetima... Oni se koriste individualno, pripremajući vojnike za različite operacije, a takodjer uvezani umrežu gdje omogućavaju vodjama timova da uvježbavaju ratne igre, koristeći različitu konfiguraciju, vozila, i sistema naoružanja.

Zemljani simulator trenira vojnike da se kao jedinica kreću u realnom okruženju. Sistem gadjanja ciljeva živom vatrom i taktičkog angažiranja priprema vojnike za operacije pod stresom izlažući ih simuliranim borbenim uvjetima, i jednako tako priprema vojne lidere za rješenje budućih sukoba.

Simulator za let vodi pilote od inicijalnog kvalifikacijskog treninga do uvježbavanja pravih borbenih misija.

Vojni zvaničnici kažu da je trening simulacijama ključan i da je bio od vitalne važnosti za operacije američke vojske u Iraku.

Simulatori se koriste i za civilne potrebe. U Lockheed-u kažu da neke od njihovih tehnologija koriste agencije za sprovodjenje zakona širom svijeta. Simulatori letjelica, vozila na vodi i zemlji, su važna, jeftina pomagala za trening vozača kamiona, autobusa, industrijskih i vozila za hitne intervencije, a trening je potpuno bezbjedan.

XS
SM
MD
LG