Linkovi

Glavna haska tuziteljica boravila u Beogradu


Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas da očekuje da će se
haški optuženik, general Ratko Mladić do desete godišnjice Dejtonskog sporazuma, u decembru, naći u Hagu.

Ona je na konferenciji za novinare, poslije razgovora sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, izjavila da je očekivala da će se Mladić do godišnjice Srebrenice, 11. jula, naći u Hagu, ali da sada postoji novi rok, a to je 10.godišnjica Dejtonskog sporazuma. Gospodja Del Ponte je rekla da je veoma zadovoljna saradnjom savlastima u SCG, navodeći da to pokazuje i činjenica da je za godinu dana u Hag prebačeno 16 optuženih, kao i da je omogućen pristup svjedocima i dokumentaciji.

Ona je, medjutim, navela i da je "veoma razočarana" što se još šestorica optuženih nalazi na slobodi, i to vjerovatno u Srbiji. Carla del Ponde doputovala je danas u Beograd i sastala se sa gospodinom Koštunicom i ministrom za ljudska i manjinska prava Rasimom Ljaljićem.

Glavni tužilac Haškog tribunala Carla del Ponte izjavila je danas, u razgovoru sa ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasimom Ljajićem, da je izručenje Ratka Mladića najveća prepreka suradnji SCG sa Hagom. Kako se navodi u saopcenju Direkcije za informisanje Savjeta ministara SCG, Del Ponteova je naglasila da je neophodno izručiti ključne ljude i izrazila očekivanje da "posljednji put dolazi u Beograd ovim povodom".

Gospodin Ljajić je ponovio riješenost SCG da u potpunosti izvrši obaveze prema Tribunalu i "da u što kraćem roku reši slučaj generala Mladića" On je Del Ponteovu upoznao sa radom Nacionalnog savjeta sa suradnju sa Haškim tribunalom i istakao da je Savjet odgovorio na više od 800 zahtijeva Tužilaštva za dostavljanje dokumentacije.

Carla del Ponte odlazi i u Podgoricu, a potom u Zagreb.

XS
SM
MD
LG