Linkovi

Carla del Ponte odlazi u Beograd i Zagreb


Glavna tužiteljica haškog suda, Carla del Ponte, odlazi sutra u posjetu Beogradu i dan nakon toga Zagrebu. Tokom posjeta, kako se najavljuje u Tribunalu, želi riješiti "posljednje teškoće u saradnji" tih država sa tužiteljstvom, što, prije svega, uključuje pitanje hapšenja i transfera u Hag preostalih bjegunaca.

Skora posjeta glavne tužiteljice haškog suda SCG i Hrvatskoj bi trebala, kako se očekuje u Hagu, staviti tačku na pitanje višegodišnjeg bijega preostalh sedam optuženih, uključujući i Ratka Mladića i Antu Gotovinu. Haški zvaničnici podsjećaju da je Del Ponte, juna ove godine, boraveći u Beogradu, dobila uvjeravanja da će Ratko Mladić biti uhapšen i predat Tribunalu prije 5. oktobra, kada se navršava 5 godina od pada Miloševićevog režima i neposredno pred početak pregovora državne zajednice sa EU.

Prisjećajući se tada datog obećanja srpskog premijera Vojislava Kštunice, Del Ponte putuje sutra u Beograd uvjerena, s tim u vezi, da je tamo očekuje potvrda obećanja i konkretni rokovi predaje haškog optuženika Sudu.

Nešto ranije, ona je pozvala EU da uslovi početak pregovora sa SCG predajom svih bjegunaca, uključujući i Mladića. Medjutim, raspoloženje u Briselu ide u pravcu započinjanja pregovora sa Beogradom i bez Mladića u Haškom pritvoru, dok bi njegov transfer u Tribunal bio presudan , u kasnijoj fazi za uspješnog zaključenje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, čime bi državna zajednica ispunila traženu "punu saradnju sa Hagom".

Već sutra bi glavna tužiteljica, Carla del Ponte, tokom susreta sa najvišim zvaničnicima SCG, trebala dobiti čvrsta uvjeravanja da će se okončati "haška priča" i Sudu predati preostali optuženi za ratne zločine.

Kada je rije o Hrvatskoj, posjeta glavne tužiteljice toj zemlji bi, prema uvjeravanjim iz ureda tužiteljice, trebala dati jasnu sliku o stepenu saradnje Zagreba- to bi moglo biti presudno za odluku evropskih ministara, koji se već u ponedjeljak sastaju u Luxembourgu, o sudbini početka završnih pregovora Hrvatske i Unije.

XS
SM
MD
LG