Linkovi

Ne možemo dozvoliti da jedna stranka i jedan entitet unište budućnost cijele zemlje


Stajališta Vlade RS i SDS-a u pogledu refrome policije u BiH, u razgovoru sa našim dopisnikom iz Sarajeva, Adnanom Rondićem, za Glas Amerike komentirao je visoki predstavnik, Paddy Ashdown.

Vlada RS može preživjeti jedino uz suglasnost SDS-a , pa ih stoga treba tretirati na isti način, kaže Visoki Predstavnik:

“ Ne možemo dozvoliti da jedna stranka i jedan entitet unište budućnost cijele zemlje. Oni su se doveli u ovu situaciju I u njoj su zbog toga što vjeruju da će velika Evropa promijeniti svoje stavove da bi omogućila maloj BiH da postane njen dio “

To je opasna iluzija, kaže visoki predstavnik dodavši da Evropska komisija neće promijeniti stavove, kad je u pitanju ispunjavanje uvjeta za reformu policije u BiH.

“ Ako imaju nove prijedloge, to je uredu. Ako nemaju, njihovi postojeći prijedlozi nikoga neće interesirati. Ako imaju nove prijedloge, trebaju ih ponuditi do petka, zbog toga što je u ponedjeljak sastanak u Briselu, na kojem će se vjerovatno reći DA Srbiji i Crnoj Gori, Dakle, treba uzeti u obzir da je ovdje u pitanju stabilnost zemlje, kada se budu dnosile ove odluke “

Šta u situaciji ako SDS zaista donese odluku o izlasku iz vlasti i na entietskom i na državnom nivou? Visoki predstavnik nudi zanimljiv odgovor:

Ukoliko oni paraliziraju rad organa na državnom nivou, jedini put iz te situacije su prijevremni izbori. S obzirom na situaciju u SDS-u i njihov odnos sa SNSD-om, ne znam da li žele prijevremen izbore, ali odluka je na njima.

Ipak, Visoki predstavnik se nada da će se iznaći rješenja I bez ovakvog razvoja događaja. Kako god SDS najavljuje tužbu protiv gospodina Ashdowna. Njegov komentar na tu mogućnost je sljedeći:

“ SDS kaže da nemaju dovoljno novca, ako žele gubiti dodatna sredstva, onda mogu nastaviti u tom smjeru”.

SDS je stranka Radovana Karadžića, stranka koja je osiguravala sredstva za njegovo skrivanje, ukrali su 4 miliona maraka od običnih građana koji su svoja sredstva imali u bankama u RS, nastavlja lord Ashdown, dodajući da upravo oni plaćaju cijenu ovakvog ponašanja SDS-a. VP ide korak dalje i tvrdi da je Vlada RS predvođena Bukejlovićem, opstrukcionistička vlada, na svim poljima :

« Ako ne bude rješenja, to će značiti da je RS izabrala izolaciju, umjesto budućnosti, i zato bih rekao da ća najveću cijenu platigti Srbi iz RS, jer neće biti investicija, posla, penzija, ni bezviznog režima «

Kao što je uobičajeno, VP ni ovoga puta nije želio govoriti o mogućim sankcijama prema SDS-u.

Premijeru Bukejloviću i njegovoj Vladi, poručio je da pokušaju naći bolje rješenje od izolacije. Ona bi bila najlošije rješenje i za RS i za BiH!

XS
SM
MD
LG