Linkovi

Kriza sa gorivom i američki stil života


Tragom posljedica dva jaka uragana u manje od mjesec dana, i poremećaja domaće industrije nafte, predsjednik Bush je jučer pozvao Amerikance da štede benzin.

Amerikanci navikli na jeftino gorivo i automobil kao neizostavni simbol američkog životnog stila, nisu navikli na pozive na štednju, kakav je uputio predsjednik Bush:

Mislim, ljudi treba da razumiju da je oluja prouzrokovala poremećaj i da, ukoliko mogu da ne voze, da ne putuju ukoliko nije neophodno, to bi bilo od pomoći.

Gospodin Bush je, takodjer, obećao da će i federalna vlada nastojati da štedi energiju.

”Mi možemo podstaći ljude da više njih koriste jedan automobil na putu do posla, i gradski prevoz, i možemo koristiti električnu energiju kada potrošnja nije u špici.“

Dok uragani nisu udarili, štednja energije se uvijek činila nešto o čemu ova administracija ne razmišlja. Upitan jedne prilike na konferenciji za novinare u Bijeloj kući:

Da li predsjednik vjeruje da mi trebamo promjeniti životni stil kako bi pomogli rješnje energetskih problema?

Ari Fleischer, sekretar za medije u Bijeloj kući je odgovorio:

Odgovor je veliko NE. Predsjednik vjeruje da je to američki način života.

Predsjednik sada poziva na štednju, nakon razornih posljedica dva uragana. Američka proizvodnja sirove nafte u rejonu Meksičkog zaljeva je potpuno obustavljena, kao i 78 posto proizvodnje prirodnog gasa u Americi. Blizu četvrtine nacionalnih kapaciteta u preradi nafte su van pogona.

Sa već visokim cijenama goriva, vozači traže pumpe sa nižom cijenom, kao ova u New Jerseyu gdje je benzin 20 centi jeftiniji nego kod drugih.

Debbie Hemhauer:
Jer mi nekad treba 60 dolara da napunim rezervoar, tako da je ovo priličito dobra cijena.

Države, takodjer, poduzimaju akciju. Na Floridi, guverner Jabe Bush drži sastanak sa članovima kabineta u košulji nakon što je smanjio hladjenje.

U Georgiji, zvaničnici su zatvorili škole kako bi sačuvali gas.

To su sve veoma dobre ideje i te veoma male stvari čine nešto, ali se nafta i benzin u ovoj zemlji uglavnom koriste u transportu, za automobile, i sve te male stvari neće puno doprinijeti ukupnom smanjenju potrošnje nafte, kaže Phil Clapp iz Nacionalnog povjereništva za okolinu.

Da su amerikanci uznemireni pozivima na štednju vidi se u medijima, koji odmah pitaju hoće li se žrtvovanje odraziti i na predsjednika, i njegova putovanja. Dodajući da treba hiljadu dolara da se napuni rezervoar predsjednikovog helikoptera, ili 600 dolara da se napune rezervoari automobila koji prate predsjednika kada ide na večeru.

XS
SM
MD
LG