Linkovi

Optužbe SDS-a protiv OHR bez osnova


Vlada Republike Srpske je propustila priliku da prihvati evropske principe za reformu policije i stoga nema novih rokova za prihvatanje ove reforme ali bi do novog prijedloga trebalo doći vrlo brzo.

Ovo je ključna sedmica za Bosnu i Hercegovinu i za odnos međunarodne zajednice prema njoj pošto u ponedjeljak u Briselu zasijedaju ministri inostranih poslova Evropske Unije kako bi analizirali situaciju na Balkanu.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci zamjenik visokog predstavnik za BiH Lari Batler, pozdraljajući najave Vlade Republike Srpske da će ove sedmice održati konsultativne sastanke sa predstavnicima političkih stranaka o reformi policije.

On je poručio da je Srpska demokratska stranka sama kriva za probleme koje ima naglasivši da su bez osnova optužbe iz SDS-a na račun OHR-a pošto su odluke visokog predstavnika o blokadi bankovnih računa ove stranke donesene legalno i na osnovu ovlaštenja iz Dejtonskog sporazuma.

Lari Batler se danas sastao sa glavnim revizorom javnog sektora Republike Srpske, Boškom Čekom pozdravivši izvještaje ove institucije o poslovanju Elektroprivrede Republike Srpske i preduzeća Srpske šume.

Batler je pozvao Vladu Reublike Srpske da pokrene pitanje odgovornosti i smjene lica odgovornih za propuste koji su navedeni u izvještaju glavnog revizora.

On je istakao da je neprimjereno da je od dosadašnjih više od 200 revizorskih izvještaja pokrenuto tek 13 istraga, podsjetivši da je Elektroprivreda Republike Srpske u 2003. i 2004.godini izgubila 226 miliona konvertibilnih maraka.

Lari Batler je saopštio da je preduzeće Srske šume precijenilo svoj poslovni uspjeh za 51 milion konvertibilnih maraka te da Uprava nije preduzela ništa da se spriječi ilegalna sječa šume.

XS
SM
MD
LG