Linkovi

Na odmor privremnom zamjenom kuća


Za amerikance su dmori u Evropi poznati po visokim cijenama; medjutim, jedan od načina da se oni priušte jest tzv. zamjena kuća:

Ta je ideja odlično odgovarala ovim dvjema porodicama - jednoj američkoj i jednoj francuskoj.

- Daj da ih snabdijemo i kamemberom - nek znaju da su u Francuskoj!

Govori Pascale, francuski domaćin dok puni frižider za goste koji dolaze iz Amerike. Kada dvije porodice mijenjaju kuće za odmor, jedno od pravila je da frižider bude pun! Obično se ključevi mijenjaju na aerodromu, medjutim ovaj puta Pascale američku obitelj dočekuje osobno. Oni u Francusku stižu iz Portlanda, iz savezne države Oregon.

Nancy, Paul i njhove dvoje djece će ostati u Pascaleovom stanu u centru Marseilla dvije nedjelje. Njima je prvi puta da mijenjaju kuću za odmor s nekom porodicom. Ovaj puta sve ide bez problema:

Dajate im sve, zajedno s ključevima? Da sve. Već deset godina tako sebi priuštim odmor, ponekad i više puta godišnje. I sa drugim Francuzima, sa Italijanima, kako bih išao na skijanje...

Možda niste znali da je za ovakvu razmjenu na raspologanju oko 13 milijuna kuća u 65 zemalja svijeta. Da biste se registrirali u taj program, košta oko 150 eura godišnje.

- Mi ništa lažno ne predstavljamo - mali stan je mali stan! Ali i mali stan u Londonu je bolje nego plaćati za skupi hotel. A i osjećate se kao kod kuće.

Pascale kaže kako se često obitelji sprijatelje, a kasnije jedni drugima šalju djecu na odmor, kada i ne mogu svi doći. Pored toga, uči se i jezik.. .i probaju mnoge druge dobre stvari.

XS
SM
MD
LG