Linkovi

Mobilni telefoni u avionu


Za mnoge je mobilni telefon od ključne važnosti za održavanje komunikacije; medjutim za druge predstavlja samo nametljivost. Kako se sada čini, mobilni telefon bi mogao ući i u jednu od posljednjih zona u koju do sada nije imao pristupa; naime, od slijedeće godine najmanje jedna avio kompanija započinje eksperimentalnu i ograničenu upotrebu mobilnog telefona na 30 hiljada stopa.

Ima vrlo malo mjesta danas gdje se mobilni telefon ne može koristiti: odredjeni vozovi, bolnice.. stanice za benzin...i avioni, gdje je upotreba mobilnih telefon potpuno zabranjena. Medjutim, to se uskoro može promijeniti. Nigel Turner, predstavnik britanske kompanije BMI kaže:

NIGEL TURNER:
2006-te ćemo izvršiti jednu vrstu probe na jednom od aviona, kada ćemo dozvoliti pristup internetu, pisanim porukama, i u vrlo ograničenom stupnju - upotrebu telefona. To ćemo probati na 6 mjeseci, i vidjeti kakvi se problemi pojavljuju, vidjeti kako reagiraju putnici...Ako im se to svidi - onda ćemo nastaviti, a ako ne, obustavit ćemo.

Poznat je slika s aerodromskih terminala poslovnih ljudi koji pokušavaju obaviti što je moguće više telefonskih razgovora prije nego se ukrcaju na avion. No, putnici u biznis klasi BMI-ja će od slijedeće godine dio razgovora moći obaviti dok su u avionu. Telefoni koji mogu primiti pisane poruke - takodjer će biti dozvoljeni. Prije toga, medjutim, bit će obavljeni tehnički pregledi i eksperimenti kako bi se osiguralo da takvi telefonski pozivi ne ometaju osjetljivu opremu na avionima. Ipak, ne misle svi da je to dobra ideja; evo šta kažu upitani putnici:

- Mislio sam da su mobilni telefoni opasni za avione, i ako ih uvedu, mene će to svakako brinuti.

- Dosta mi ih je na vozovima, i uvijek bježim u tzv tihe vagone...

- Mislim da je to zbilja loša ideja

Pa ipak za one koji su opsjednuti održavanjem kontakata - barem jedna avio kompanija bi im uskoro mogla pružiti priliku za ćeretanje bez kraja.

XS
SM
MD
LG