Linkovi

Washington: Najveće anti-ratne demonstracije od početka rata u Iraku


Ovog vikenda u Washingtonu su održane najveće anti-ratne demonstracije od početka rata u Iraku.

Demonstranti su se okupili u subotu ispred Bijele kuće, pozivajući na okončanje rata u Iraku. Organizatori kažu da ih je bilo 300 hiljada, tri puta više nego su predvidjali. Prema tvrdnjama policije, kako piše Washingon Posta, bilo ih više od 150 hiljada.

Znatno manja grupa onih koji podržavaju predsjednika Busha i rat u Iraku okupila se narednog dana.

Medju demonstrantima su bili svećenik Jesse Jackson i Cindy Sheehan, čiji je sin ubijen u Iraku i koja je ljetos privukla nacionalnu pažnju anti-ratnim protestom ispred ranča predsjednika Busha u Texasu.

Gospođa Sheehan je danas, trećeg dana okupljanja, uhapšena ispred Bijele kuće zbog građanske neposlušnosti. Navodi se da je ona ignorirala tri policijska upozorenja da prestane sjediti na trotoaru u blizini Bijele kuće i da ode.

U subotu je ona reporterima izjavila da rat u Iraku nije moralan i on će biti okončan jer svi ovi ljudi, okupljeni danas ovdje ne lažu, i mrak ne može zauvijek prevladati svijetlo čak ako postoji samo jedna iskra, i mi ćemo prevladati, ja znam da hoćemo, rekla je Cindy Sheehan.

Pierre Erville, anti-ratni demonstrant iz Marylanda:
Predsjednik Bush treba da čuje o milionima ljudi koji su protiv rata u Iraku i njegovog nekorisnog trošenja milijardi dolara na ubijanje nedužnih tamo gdje uopće ne bi trebali biti.

Na pitanje zašto su tu, neki su odgovorili:

- Ja sam ovdje da se suprostavim ratu.
- Zašto?
- Jer je pogrešan i jer je zasnovan na laži. Jer, uopće nema razloga da smo tamo. Ušli smo u rat na pogrešnim predpostavkama. Sve što je Bush rekao bila je laž, kaže jedan od demonstranata.

- Mi smo ovdje jer želimo da Bush bude regrutiran u Irak, dodaje drugi demonstrant.

Demonstranti su od Bijele kuće prošli gradom, uzvikujući anti-ratne slogane, a zatim su se marširajući kroz Nacionalni mall, okupili ispred Spomenika Washingtonu na 11-to satnom maratonskom koncertu.

Manja grupa onih koji podržavaju predsjednika Busha i rat u Iraku, takodjer se okupila u Washingtonu. Jedan od njih, iz Texasa, čiji je sin ubijen u Iraku prošle godine, upitao je ko će spriječiti strahote u Iraku, ako se američki vojnici povuku.

XS
SM
MD
LG