Linkovi

Washington: Postignut dogovor o smanjivanju dugova najsiromašnijim zemljama svijeta


Svjetski ekonomski lideri, koji su se nalazili na zasjedanju Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu postigli su dogovor o smanjivanju dugova najsiromašnijim zemljama.

Odobren je plan o opraštanju 40 milijardi dolara 18 najsiromašnijih zemalja u svijetu, većinom u Africi. Riječ je o planu 100 postotnog opraštanja dugova tim zemljama.

Govoreći o tome jučer u Washingtonu, predsjednik Svjetske banke, Paul Wolfowitz je rekao da je time ova svjetska financijska organizacija ispunila svoju obavezu prema milijardama nasiromašnijih u svijetu.

Ova akcija Svjetske banke i MMF-a je ustvari podrška inicijativi koju je prvo pokrenula Grupa 8 industrijskih zemalja u julu.

Ministri finansija i centralnih banaka 184 zemalje svijeta na trodnevnom Godišnjem zasjedanju u Washingtonu izrazili su, takodjer, zabrinutost da nagli rast cijena nafte može usporiti ekonomski rast u svijetu. Oni su rekli da je povećanje cijena nafte, koje su se udvostručile u posljednjih 18 mjeseci, najteže pogodilo najsiromašnije.

XS
SM
MD
LG