Linkovi

2006. godina će biti od ključne važnosti za Balkan


Prema uvjerenju visokog predstavnika EU, Javiera Solane, naredna, 2006. godina će biti od ključne važnosti za Balkan- on je to izrekao danas sa govornice Instituta za strategijske studije EU u Parizu, naglašavajući da je cijeli region značajno odmakao od nesigurnosti i rata - deset godina od Daytona donijelo je na političku scenu novu generaciju političkih lidera i progres, ali nije odnijelo političke i sigurnosne izazove.

Medjutim, karakteristika Balkana i dalje ostaju politički i sigurnosni izazovi, koji naglašavaju važnost ozbiljnog i temeljitog evropskog angažovanja na terenu. Solana posebno podvlači da, više nego bilo koji drugi prostor na svijetu, Zapadni Balkan jeste odgovornost Evropske unije i baš zbog toga zvanični Brisel ne može sebi dozvoliti da "balkanski angažman" doživi propast.

Kada je BiH u pitanju, Visoki predstavnik EU je uvjeren da ona ne smije biti izostavljena iz integracijskog procesa i davalja "dodatnog poticaja" progesu prema Briselu, bez obzira na trenutni zastoj izazvan neprihvatanjem policijskih reformi od strane zvanične Banja Luke.

Medjutim, u sjedištu evropskih institucija se pojašnjava- deklarativna podrška da, ali ne i započinjanje pregovora sa Sarajevom sve dok se ne provedu reforme policijskih snaga na poznatim evropskim principima.

Inače, pitanje koje, za Solanu, postavlja Balkan na vrh evropskog strategijskog sadržaja je pitanje rješavanja kosovskog statusa - s tim u vezi, Visoki predstavnik očekuje da će, na osnovu izvještaja ambasadora Kai Eidea, pregovori o konačnom statusu započeti krajem ove godine. Za njega težinu zadatka ilustruje činjenica da Priština i Beograd imaju potpuno suprotne stavove, ali i njegovo uvjerenje da na obje strane nema "stabilnog političkog liderstva, sposobnog za donošenje čvrstih odluka".

XS
SM
MD
LG