Linkovi

Pred godišnji sastanak Svjetske banke i MMF-a


Ovog će vikenda u Washingtonu Svjetska banka, zajedno sa Medjunarodnim monetarnim fondom održati godišnji sastanak kako bi razgovorali o mogućim olakšicama kod otplate dugova i drugim inicijativama u borbi protiv siromaštva. Ovaj sastanak bi mogao biti šansa za novog predsjednika banke Paula Wolfowitza da pridobije naklnonost nekih njegovih kritičara. Izvještava Leta Fincher.

Kada je bivši zamjenik američkog ministra odbrane Paul Wolfowitz postao novi predsjednik Svjetske banke u junu mjesecu, neki su smatrali da će unijeti snažan ideološki sadržaj u banku. Na gospodina Wolfowitza se gledalo kao na ključnog zagovornika političke strategije predsjednika Busha na Srednjem Istoku, što je uključivalo i nasilno svrgavanje Sadama Huseina.
Njegovi kritičari, kao što je Rick Rowden iz organziacije za borbu protiv siromaštva, Action Aid International, su se protivili njegovom imenovanju.

”Postoji mnogo zabrinutosti oko ličnosti gospodina Wolfowitza.“

Međutim, za kratko vrijeme je gospodin Wolfowitz osvojio naklonost njegovih najoštrijih kritčara. David Beckman, direktor nevladine organizacije Bread for world u Washingtonu kaže da je promijenio mišljenje o gospodinu Wolfowitzu.

”Zaista mi je drago da je gospodin Wolfowitz shvatio da je misija Svjetske banke smanjivanje siromaštva. Da mu je jasno da se radi o multilateralnoj instituciji koja nije jednostavno oruđe američke vanjske politike.“

Ovog vikenda će gospodin Wolfowitz po prvi put predsjedavati godišnjim sastankom Svjetske banke. Paul Wolfowitz je kazao da će razvoj u Africi biti njegov prioritet, te da bi bogate zemlje trebale ukinuti subvencije za poljoprivrednike koje ne idu na ruku poljoprivrednicima u zemljama u razvoju.

Uopće ne sumnjam da je pitanje trgovine isto tako važno kao pitanje pružanja pomoći, ukoliko želimo pomoći da zemlje u razvoju
dostignu svoj potencijal i pomognemo najsiromašnijim ljudima svijeta da imaju mogućnosti koju zaslužuju, rekao je Paul Wolfowitz.

U situaciji u kojoj su najsiromašnije zemlje svijeta dužne desetine miliona dolara, gospodin Wolfowitz kaže da ministri finansija koji se sastaju ove sedmice čine napredak u donošenju olakšica na smanjivanju dugova.

Međutim, još uvijek, mnoge organizacije koje se protive globalizaciji optužuju Svjetsku banku da tjeraju siromašne zemlje da otvaraju svoja tržišta za proizvode iz razvijenog svijeta. Kao što su to radili u prošlosti, očekuje se da će ove organziacije i ovaj put organizirati proteste.

XS
SM
MD
LG