Linkovi

Poučeni iskustvom Katrine ljudi bježe ispred Rite


Meteorolozi kažu da je uragan Rita koji se približava Texasu, oslabio, i sada je u kategoriji 3, a očekuje se da sutra rano ujutro po američkom vremenu udari o kopno.

Stručnjaci kažu da se očekuje da Rita udarom prouzroči izuzetno jaku oluju s silnim kišama, što će vjerovatno voditi velikim poplavama. Trenutno se Rita kreće ka mjestu Galveston u Texasu, a puše brzinom od oko 200 kilometara na sat, ali pošto po malo mijenja pravac, mogućno je da taj grad - koji je gotovoo zbrisan s lica zemlje uraganom 1900.te, sada ipak izbjegne direktni udar. Grad je potpuno evakuiran, a masovne su evakuacije i iz Hustona, inače 4.tog po veličina grada u Americi - koji nije daleko od Galvestona.

U medjuvremenu je jutros jedan autobus koji je evakuirao stare i bolesne iz jednog staračkog doma - eksplodirao i izgorio. 24 osobe su poginule u toj nesreći. Predsjednik Bush se sprema u Texas, i već je izjavio kako se priprema velika pomoć i državnoj i lokalnim vladama u Texasu. Poslije toga gospodin Bush odlazi u Colorado, gdje će na specijlanom vojnom položaju, zajedno sa stručnjacima iz vojske, pratiti dolazak Rite na kopno.

XS
SM
MD
LG