Linkovi

U BiH je situacija gora od balkanskog prosjeka


Priča o privredi regiona je priča o dobroj i lošoj vijesti. Privreda Zapadnog Balkana raste brzo i snažno - to je dobra vijest, a loša je da je prati stidljiva regionalna saradnja i trgovina, dok je razmjena informacija, znanja i roba sa EU više nego simbolična.

I to nije sve- iako se sve više ulaže u informativne tehnologje, još uvije su rijetke kompanije u kojima je kompjuter uobičajeno pomagalo, još su rjedje one u kojima zaposleni govore strane jezike, dok se na prste mogu izbrojati one kompanije u regionu kojima nisu strani evropski zakoni i regulativa iz ove oblasti.

U BiH je situacija još gora od balkanskog prosjeka - u čak 72 posto ispitanih kompanija tek poneki od zaposlenih je u stanju da se služi nekoim od stranih jezika, a u 55 posto kompanija postoji samo jedan pristup Internetu.

U tačno polovini bh kompanija ne znaju ništa o poslovanju na evrooskom prostoru, a samo 7 posto ih je potpunoo informisano o evropskim zakonima i mogućnostima poslovanja na EU prostoru.

Ukupnu situaciju otežava i politika, koja ovih dana šalje poruku Evropi o nespremnosti zemlje za proces pridruživanja - medjutim, nadaju se u Euopskoj asocijaciji privrednih komora i našoj diplomatskoj misiji, privreda će, uprkos svemu, naći put do evropskog tržišta i mogućnosti.

XS
SM
MD
LG