Linkovi

Hag spaja devet srebreničkih optužnica u jedan sudski proces


Haški sud je danas donio odluku o spajanju devet srebreničkih optužnica u jedan sudski proces za zločine počinjene nad stanovništvom srebreničke enklave. Preduvjet za zajedničko sudjenje postoji- prema tužiteljima učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i činjenica da je osam od devet optuženih već u haškom pritvoru.

Biće to najveće sudjenje održano do sada u Haškom sudu- devet optuženih će imati priliku da pokušaju dokazati nevinost po navodima optužnica, kojeih, od optuženog do optuženog, terete za činjenje ratnih zločina, a neke od njih i za učešće u genocidu.

Masakr u Srebrenici je pred Medjunarodnim sudom u Hagu prepoznat kao genocid, najteži u novijoj istoriji od sličnih zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata.

Petorica od optuženih, Popović, Beara, Nikolić, Borovčanin i Pandurević, odgovoraće za učešće u tom najtežem od ratnih zločina, učestvujući u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", kako ga ocjenjuju tužitelji, kreiranom i realiziranom od strane tadašnjih političkih i vojih lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

O izručenju Hagu dvojice sa vrha haških optužnica biće više riječi kada glavna tužiteljica, Carla del Ponte, krajem naredne sedmoice posjeti Beograd. Tamošnje vlasti će, prema najavama, nastojati privoliti da održe obećanje da će do 5. oktobra uhapsiti i Sudu predati Mladića za kojeg se vjeruje da se krije na teritoriji SCG.

Del Ponte, kao i značajn dio evropskih zvaničnika, uslovljavaju naredne korake približavanja državne zajednice EU time što će se predati Hagu svi preostali optuženi koji se kriju na njenoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG