Linkovi

State department o propaloj reformi policije u BiH


Za komentar propale policijske reforme u BiH novinarka Glasa Amerike Keida Kostreci je zamolila glavnog zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Euroazije, Kurta Volkera.

K. VOLKER: Kao prvo, niko od nas neće odustati od reforme policije. Moramo nastaviti s naporima, jer je to važna reforma i mora proći. Već deset godina kroz svoju ulogu pokušavamo da se razriješe ova stara pitanja u BiH. No, to jest kompleksno, teško pitanje, ali odgovor nije da se odustane - odgovor je da se nastavi pokušavati, i to još snažnije. Obilježavanje desete godišnjice dejtosnkog sporazuma nadolazećeg novembra , ćemo iskoristiti kako bi ponovno osvijetlili preostale neriješene stvari, i krenuli s progresom. Naravno, nakon dejtonske godišnjice, u godini koja dolazi, ima puno toga da se uradi, ne samo reforma policije.

VOA: Upitan o općim šansama regiona za ulazak u EU i NATO savez, pogotovo nakon što je objavljeno da trojka koja je imala najviše prilike, Hrvatska, Albanija i Makedonija, trebaju takodjer čekati duže nego što su mislili, gospodin Volker odgovara:

K. VOLKER: Nama je Evropska Unija saopćila da ima različita gledanja na proces integracije Balkanskih zemalja u Uniju, u odnosu na druge dijelove Evrope. To znači da postoji dugotrajna obaveza Evropske Unije prema regionu Balkana. Kao drugo, moram biti otvoren, jest da je nedostatak stabilizacije, nedostatak finalnoga statusa bilo da je u pitanju Kosovo, ili pak Bosna, u smislu statusa visokog predstavnika, ili nepostojanja konsensusa o budućnosti zemlje - dakle ti nedostaci drže region u mjestu.

Kada pogledate u perspektivu integracije područja u Evropu - jasno da su to stvari koje moraju biti riješene. Postoji očigledno ogroman razlog da ljudi postignu konsensus.

Znamo da nije lako - mnogo starih napetosti,i starih sukoba ispod površine koji se moraju prevazići. No zato se i prilazi pitanju Balkana u širem smislu. Stoga se nadamo da će se na kraju postići rješenje konsensusom, rješenje koje će otvoriti bolju budućnost svima u regionu, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Euroazije, Kurt Volker.

XS
SM
MD
LG