Linkovi

Prihvatanje evropskih principa ili izolacija Republike Srpske


Najviši predstavnici međunaordne zajendice u BiH upozorili su danas vladu RS, predvođenu SDS-om, da ima dvije mogućnosti: ili da prihvati reformu policije u skladu sa tri evropska principa ili izabere izolaciju za RS, nejne građane i cijelu BiH.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown danas je objavio niz mjera koje poduzima kao odgovor na kršenje Odluke visokog predstavnika od 30. juna 2004. kojom su blokirani svi bankovni računi SDS-a, i kojom se propisuje da se sve novčane transakcije veće od 150 KM moraju obavljati putem jedinstvenog odobrenog bankovnog računa.

Prema saopćenju iz OHR-a , mjere koje su danas objavljene su:

- Upućeno je pismo ministrici financija RS Svetlani Cenić u kojem se traži podnošenje detaljnog financijskog izvještaja OHR-u do 3. oktobra kojim se uvrđuje porijeklo 17 nezakonitih uplata kojima je raspolagao SDS Doboj.

Za sve uplate potrebno je navesti detaljan opis svih poduzetih koraka, zaključno sa samom nezakonitom transakcijom. Kao potvrdu svake transakcije treba dostaviti pisane dokaze, uključujući bankovne izvode i uplatnice.

- Odluka kojom se SDS Doboj obavezuje da svim licima (njih 17) vrati sav novac koji je nezakonito uplaćen SDS-u Doboj.

Odlukom se SDS obavezuje da do 3. oktobra Visokom predstavniku dostavi pismeni izvještaj kojim će potvrditi da je novac vraćen.

- Odluka kojom se naređuje SDS-u Doboj da podnosi detaljne mjesečne izvještaje o svim novčanim transakcijama

Odlukom je propisano da se svi izvještaji dostavljaju OHR-u, Izbornoj komisiji BiH i Ministarstvu financija RS.

- Odluka kojom se propisuje da se sve novčane transakcije SDS-a, bez obzira na njihovu vrijednost – uključujući i novčane transakcije koje se vrše preko ogranaka SDS-a – obavljaju putem jedinstvenog centralnog računa SDS-a.

“Nepostupanje u skladu s ovim smatrat će se antidejtonskim djelovanjem. Vodstvo i članovi SDS-a moraju biti natjerani da shvate da je praksa krađe, korupcije i trgovanja ispod stola neprihvatljiva”, rekao je visoki predstavnik.

Na djelu je politika nulte tolerancije prema političkoj korupciji – politika za koju sam uvjeren da će dobiti punu podršku građana. Rekao je Visoki predstavnik, prema saopćenju iz OHR-a.

XS
SM
MD
LG