Linkovi

Mali koraci u Saudijskoj Arabiji


Vlada Saudijske Arabije poduzela je neke male korake da dozvoli vece učešće žena u javnom životu. Ovoga mjeseca, poslovna žena Madhawi Al- Hassoun prijavila se kao prva žena kandidat za izbore. Ona se natječe za zastupničko mjesto u trgovačkoj komori u Džedi, drugom po veličini gradu u Saudiskoj Arabiji.

Gospodja Al-Hassoun uključila se u izborno nadmetanje nakon što je saudijski ministar trgovine Hashem bin Abdullah Yamani poništio odluku koju je donijela trgovinska i industrijska komora Džede, da odbije kandidaturu deset poslovnih žena.

Ovo je korak u dobrom pravcu. Ali mnogo toga više treba da se uradi kako bi se popravio položaj u društvu saudijskih žena i poboljšao njihov život.

Prema najnovijem izvještaju američkog State departmenta o poštivanju ljudskih prava, žene u Saudijskoj Arabiji imaju malo političkih prava ili prava u društvu. Ženama nije dozvoljeno da putuju unutar zemlje ili u inostranstvo bez muškog člana porodice. Uz to saudijske žene po zakonu ne mogu upravljati motornim vozilom i ograničena im je upotreba javnog transporta u prisutnosti muškarca.

Kada se voze gradskim autobusom saudiske žene moraju ući u autobus kroz odvojeni ulaz na kraju vozila i sjesti u poseban za njih namijenjeni dio. Pripadnici vjerske policije mogu uhapsiti žene koje se voze u vozilu kojim upravlja neko kome to nije posao, ili nije bliski muški rodjak.

Saudijske žene su izložene zakonskoj diskriminaciji. Prema zakonu saudijske Arabije svjedočenje jednog muškarca vrijedno je kao svjedočenje dvije žene. Saudijskim ženama je mnogo teže da dobiju razvod nego što je to muškarcima u toj zemlji.

Sada ima nekih znakova da je saudjiska vlada shvatila da je potrebno pozabaviti se ovim ozbiljnim pojavama neravnopravnosti. Na najnovijoj konferenciji pod nazivom Dijalog na državnom nivou učestvovali su saudijski vjerski i akademski lideri i žene. Na konferenciji je usvojeno načelo da bi trebalo da dodje do većeg učešća žena u javnom životu. Na konferenciji koja je održana pod pokroviteljstvom vlade upućen je poziv da se ponovo ispitaju ograničenja nametnuta ženama po običaju, a ne po Islamu. Ali bez koraka naprijed od strane saudijske vlade ovakva konferencija od malog je značaja.

Prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush sažeto je ukazala na suštinu riječima: “Prava žena su poštivanje ljudskih prava” . Unaprijedjenje poštivanja ljudskih prava, odgovornost je cijelog čovječanstva.”

XS
SM
MD
LG