Linkovi

Pierr Prosper: Mi smo tu da pomognemo da se stvari na Blakanu riješe


Pomoćnikom američkog državnog sekretara za ratne zločine, Pierr Prosper, koji je bio član američke delegacije na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, komentirajući za Glas Amerike proces reforme te svjetske mirovne organizacije kaže:

PROSPER: Očigledno, radili smo da se krene u tom pravcu i nama je stalo da proces reforme UN-a započne; barem da u budućnosti vidimo kredibilniju, jaču Svjetsku organizaciju. Razgovori u UN-u su i podredjeni tom cilju. Naš ambasador u UN-u, John Bolton, aktivno sudjeluje.

VOA: Usvojena je rezolucija UN-a protiv genocida. Kako vam vaše iskustvo, posebno iz Bosne, govori da se svijet bolje bori protiv genocida prije nego što počne?

PROSPER:Važno je da se ne zaboravi, kada se govori o genocidu, da svijet, članice medjunarodne zajednice, imaju mnogobrojne odgovornosti u tom smislu. Prvenstveno želimo ohrabriti lokalni odgovor na mogućnost genocida - ako je moguć; drugim riječima, treba nam jaka struktura države u kojoj se to dogadja, kako bi država to mogla zaustaviti. Ako država ne odgovara na genocid, onda je odgovornost na regionu da odigra ulogu i što prije djeluje kako bi se genocid zaustavio. A tek nakon toga šira medjunarodni odgovor je moguć, da se od država zatraži da poduzmu neku akciju.

Medjutim, prije svega toga mora se raditi na prevenciji genocida; treba preispitati vladavinu zakona na lokalnim nivoima, odnosno raditi na njenoj promociji; treba graditi demokratske institucije tako da one djeluju kao barijera protiv genocida, ili nekažnjivosti genocida. Na taj način vlada je odgovorna narodu, a i narod vladi.

VOA: Na pitanje kakvu konkretno podršku Washignton pruža lokalnim vladama na Balkanu glede rješavanja pitanja ratnih zločina, ambasador Prosper kaže:

PROSPER: Ne mogu govoriti o detaljima, medjutim, generalna je poruka: mi smo tu da pomognemo. Mi želimo da se ta stvar razriješi; mi takodjer želimo da se te zemlje počnu kretati ka Evropi - to je za njihovo dobro. Dakle, mi smo spremni sjesti sa zvaničnicima u Beogradu, onima u Sarajevu, i onima u Banjoj Luci - gdje sam mnogo puta bio - kako bismo govorili o ovim pitanjima i da vidimo šta se još mora uraditi. Medjutim, mi ne želimo da tamošnje vlasti misle da ćemo mi to za njih obaviti; tamošnje vlade to moraju obaviti, i na taj način će biti prihvaćene kod naroda, to će biti jaka naznaka da se zemlje kreću ka evropskim integracijama, ka punoj demokraciji.

XS
SM
MD
LG