Linkovi

Oproštaj od Simona Wiesenthala


Danas je u Beču održan memorijalni skup u znak sjećanja na Simona Wiesenthala, Jevreja koji je preživio nacistički Holokaust i ostatak života posvetio progonu nacista, medju njima jednog od kreatora politike nacizma, Adolfa Eichmanna. Gospodin Wiesenthal je umro jučer u 96-oj godini života. Tijelo Simona Wiesenthala će biti prebačeno u Izrael, gdje će biti sahranjen.

Simon Wiesenthal je preživio nacističke logore smrti tokom drugog svjetskog rata i posvetio ostatak života borbi protiv netolerancije i nepravde. On je rođen 1908 u sadašnjoj Ukrajini, radio je kao arhitekta u svom rodnom gradu kada je izbio drugi svjetski rat. Odvojen od svoje obitelji, odveden je u niz koncentracionih logora. Težio je manje od 50 kila i bio je jedva živ kada je oslobođen 1945. Od tada je život proveo goneći naciste, tražeći pravdu na sudu, radije nego osvetu.

Avener Shalev je direktor holokaust muzeja u Jerusalemu.

”Bio je glavna aktivna osoba koja je cijeli život posvetila goneći njemačke i nacističke ratne zločince kako bi pravda bila zadovoljena. On je postao simbol moralnih potreba da se ti kriminalci dovedu pred sud, pred pravdu.“

Od stotina nacista, njemu se pripisuje privođenje pravdi Adolfa Eichmana, glavne osobe u nacističkoj kampanji da se iskorjene evropski jevreji.

Wiesenthal se također žestoko borio za ljudska prava i protiv genocida svih vrsta. Bio je odlučan da se sve žrtve holokausta zapamte.

Jučer je u UN-u izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom spomenuo Wiesenthalovo ime, pozivajući na rezoluciju kojom se prisjeća na holokaust. I sam Wiesenthal se obratio UN-u 1995.

Tehnologija bez mržnje također može biti veoma korisna za čovječanstvo, ali s mržnjom ona vodi ka katastrofi, rekao je tada Simon Wiesenthal koji je također primio brojne nagrade širom svijeta, među njima Zlatna medalja američkog kongresa, Francuska legija časti, Počasno viteštvo Britanije.

Među njegovom ostavštinom je i centar za ljudska prava u Los Angelesu koji nosi njegovo ime. Simon Wiesenthal je posljednje godine svog života proveo sa suprugom, u skromnom stanu u Beču.

XS
SM
MD
LG