Linkovi

Unaprijedjivanje slobode i bezbjednosti je poziv svijetu  današnjice...


“Unaprijedjivanje slobode i bezbjednosti je poziv svijetu današnjice”, rekao je
predsjednik George W. Bush prilikom svog obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Gospodin Bush je tom prilikom još izjavio da unaprjedjenje ovih principa :” zahtijeva uspostavljanje institucija koje
podržavaju slobodu.”

GEORGE W. BUSH: Demokratija se drugačije ustrojava u različitim kulturama; ipak sva slobodna društva imaju nešto što im je zajedničko. Demokratske države podržavaju vladavinu zakona, ograničavaju ovlaštenja
države, žene i pripadnike manjina tretiraju kao punopravne gradjane. Demokratske zemlje štite privatnu svojinu, slobodu govora i slobodno prakticiranje vjere. Demokratske zemlje jačaju zbog toga što one nagradjuju i poštuju kreativne sposobnosti svojih naroda. Demokratske zemlje doprinose miru i stabilnosti zbog toga što one svoju veličinu nalaze u dostignućima svojih gradjana a ne uosvajanju svojih susjeda. Iz ovih razloga od ključne je važnosti za cijeli svijet da uspije slobodni Irak.

Koalicija predvodjena Sjedinjenim državama koja je oslobodila irački narod od diktature Saddama Husseina još uvijek radi na pružanju pomoći da se Iraku donese sloboda, bezbijednost i stabilnost. Predsjednik Bush je rekao da slobodni svijet mora : “nastaviti zajednički raditi da pomogne iračkom narodu uspostaviti novu državu koja može sobom upravljati, održati se i sama se odbraniti.”

GEORGE W. BUSH:
Ujedinjene nacije i zemlje njene članice moraju nastaviti da budu uz irački narod dok on završava putovanje ka uspostavi u potpunosti ustavotvorne vlade. Kada Iračani završe svoje putovanje njihov uspjeh će inspirisati druge da traže svoju slobodu, Srednji istok će rasti u miru i nadi i slobodi i svi mi ćemo zivjeti u sigurnijem svijetu.

Drugi način da se osigura bezbijedan svijet, po riječima predsjednika Busha je da se nastavi borba protiv globalnog terorizma: “Suprotstavljanje našim neprijateljima je ključno”, rekao je gospodin Bush i dodao: “tako će civilizovane zemlje nastaviti borbu sa teroristima. Ipak mi znamo da pobjeda u ovom ratu neće biti izvojevana samo oružjem. Mi moramo poraziti teroriste na bojnom polju i mi ih takodjer moramo pobijediti u borbi ideja.”

XS
SM
MD
LG