Linkovi

Ministar policije RS neće dostaviti izvještaj  OHR-u


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević odbacio je danas, u otvorenom pismu OHR-u, tvrdnje da se politika miješa u rad entitetske policije navodeći da neće dostaviti traženi izvještaj o konferenciji za novinare od 9. septembra ove godine na kojoj su saopštene činjenice o zločinima nad Srbima u proteklom ratu.

U pismu prvom zamjeniku visokog predstavnika Lorensu Batleru, Darko Matijašević naglašava da neće dostviti izvještaj koji se traži od njega u vezi sa činjenicama o zločinima nad Srbima u Federaciji, iznesenim na konferenciji za novinare 9.septembra u Istočnom Sarajevu.

Ovaj izvještaj mogu dobiti jedino zakonom utvrđene institucije,Vlada i Narodna Skupština Republike Srpske, navodi Matijašević,dodajući da Batler griješi kada kaže da je MUP Republike Srpske prekršio osnovne principe Evropske Unije u vezi sa uplitanjem politike u rad policije.

Matijašević naglašava da je MUP organizovana institucija, zasnovana na jasnoj podjeli nadležnosti između ministra kao političke funkcije i policije koja je podređena direktoru policije.

On je potvrdio da su spornu press konferenciju organizovali predstavnici kabineta ministra i on lično izražavajući zadovoljstvo što MUP Republike Srpske ostvaruje zavidne rezultate u svom radu.

Darko Matijašević je poručio Lorensu Batleru da je saradnja sa Haškim tribunalom jedan od prioriteta u radu MUP-a te da će i buduće aktivnosti u tom pravcu biti tretirane kao primarne i sveobuhvatne.

U medjuvremenu je iz Sekretarijata Republike Srpske za saradnju sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina danas potvrđeno da je pet porodica, čiji su se članovi dobrovoljno predali Haškom tribunalu, podnijelo entitetskoj Vladi zahtjev za isplatu po 50.000 konvertibilnih maraka, shodno ranijoj odluci Vlade. Međutim, takođe je saopšteno, da nijedna porodica koja je u ovoj godini podnijela taj zahtjev nije dobila novčanu pomoć.

XS
SM
MD
LG