Linkovi

Britanski vojnici upali u irački zatvor u Basri


Britanski ministar odbrane John Reid je kazao da su njegovi vojnici ispravno djelovali u trenutku kada su jučer upali u irački zatvor u gradu Basri, na jugu zemlje, u pokušaju da spasu dva britanska vojnika za koja se vjerovalo da se tamo nalaze.

Ministar Reid je danas u Londonu izjavio da su zabrinutosti porasle posebno nakon što vojnici nisu bili predati multinacionalnim snagama predvođenim Amerikancima, kao što to zahtijeva procedura.

Britanske trupe su pretražile zatvor, potvrđujući da se vojnici tamo ne nalaze. Nešto kasnije su spašeni iz jedne privatne kuće u Basri gdje ih je držala jedna iračka militantna grupa.

Dvojica vojnika su na kratko zadržana nakon što su navodno ispalili hice na dva iračka policajca. Ovaj incident je izazvao nemire u kojima je ubijeno još dvoje Iračana.

U odvojenom razvoju događaja, američka vojska izvještava da je jedan američki vojnik ubijen danas u blizini Bagdada, dok su četvorica ubijeni jučer prilikom dvije eksplozije bombi u blizini Ramadija. Četvoro Amerikanaca, članova diplomatskog osiguranja su ubijeni jučer prilikom eksplozije automobila bombe u Mosulu.

XS
SM
MD
LG