Linkovi

Vlada RS-a nastavlja davati novac onima koji se predaju haškom sudu


Vlada Republike Srpske je produžila rok za novčanu naknadu licima koja se predaju Haškom tribunalu do kraja ove godine.

Danas je saopšteno da je sudu za ratne zločine u Hagu dostavljen dopunski dokazni materijal radi proširenja optužnice protiv Rasima Delića.

Vlada Republike Srpske je izmjenila svoju raniju odluku o materijalnom obezbjeđenju lica iz ovog entiteta koja se nalaze u pritvoru Haškog tribunala i članova njihovih porodica. Potvrdio je ovo danas u Banjaluci službenik u Vladinom Birou za odnose s javnošću, Zlatko Jurić.

«Ovom odlukom je precizirano da će porodicama optuženih lica iz Republike Srpske koja se dobrovoljno predaju vlastima Republike Srpske, zaključno sa 31.decembrom 2005. godine biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50.000 konvertibilnih maraka. Dakle, izmjena se odnosi samo na produžetak roka jer je prethodnom odlukom bilo predviđeno da će licima koja se predaju do 30.juna 2005.godine biti isplaćena ova sredstva.»

Danas se oglasio i Sekretarijat Republike Srpske za odnose s Haškim sudom i istraživanje ratnih zločina potvrdivši da je Tužilaštvu tribunala u Hagu dostavljen dopunski dokazni materijal radi proširenja optužnice protiv nekadašnjeg komandanta Armije B i H, Rasima Delića.

Ovaj materijal je prikupljen i dostavljen shodno dogovoru sa višim zastupnikom optužnice Tužilaštva Haškog tribunala, saopšteno je iz ovog Sekretarijata. Inače Rasim Delić, koji se dobrovoljno predao tribunalu, je optužen za kršenje zakona i običaja rata, a 6.maja ove godine je privremeno pušten na slobodu.

XS
SM
MD
LG