Linkovi

Sjeverna Koreja uslovljava jučer obećano odustajanje od programa nuklaranog naoružanja


Sjeverna Koreja je saopćila da neće odustati od svog programa nuklearnog naoružanja sve dok toj zemlji Sjedinjene Američke Države ne omoguće reaktor za laku vodu u energetske svrhe.

Jučer je Sjeverna Koreja, na šestostranim razgovorima u Pekingu, obećala da će odustati od svog nuklearnog oružja u zamjenu za pomoć u sferi energetike i sigurnosti. Prije nego će danas napustiti Peking, izaslanik Sjeverne Koreje na ovim razgovorima, Kim Gye-gwan, je izjavio da bi Sjedinjene Države mogle promijeniti, kako je kazao, neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji omogućavanjem reaktora za laku vodu.

Glasnogovornik State Departmanta je kazao da posljednji zahtijev Sjeverne Koreje nije u skladu sa sporazumom koji je jučer postignut u Pekingu. Japan je ovaj zahtijev nazvao neprihvatljivim.

Nekoliko od šest zemalja koje prisustvuju pregovorima u Pekingu je odbilo zahtjev sjeverne Koreje da joj se obezbjedi reaktor za laku vodu prije nego odustane od svog programa nuklearnog oružja.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da će se Washignton pridržavati prvobitnog sporazuma o razoružanju koji je dogovoren jučer. Japan je zahtjev nazvao neprihvatljivim, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo sve strane da ispune svoje obaveze.

XS
SM
MD
LG