Linkovi

Digitalna metoda u otkrivanju raka dojke


Nova vrsta mamograma za rano otkrivanje raka dojke, koji se koristi digitalnom tehnologijom, bolje je sredstvo za otkrivanje ove bolesti za mlađe žene i one sa dojkama koje imaju zgusnutije tkivo, u odnosu na standardno rendgensko snimanje. Međutim, za one žene koje su prošle period menopauze, ovi novi mamogrami ne daju nove rezultate. Uspoređivanje dvaju tehnika - tradicionalnog mamograma i nove digitalne sprave, je izvršeno na medicinskom univerzitetu u Čikagu.

Istraživači kažu da ova nova tehnologija može promijeniti način na koji se žene koje imaju manje od 50 godina podvrgavaju pregledu za otkrivanje raka dojke. Ovi digitalni mamogrami olakšavaju ljekarima da uoče kancerogene tumore kod mladih žena koja imaju zgusnutije tkivo grudi.

Ovom slikom možete manipulirati tako da možete osvijetiliti zatamljeno tkivo i zatamniti svjetlije tkivo, te na taj način možemo uočiti razliku. Slike se mogu uvećati i s njima manipulirati, tako da možete vidjeti i najmanju promjenu u tkivu, koju inače ne biste primjetili, kaže radiolog Etta Pisano.

Za 32-ogodišnju Caru Buskin, u čijoj porodici ima oboljelih od raka dojke, mamogram je obavezan.
Osjećam da sudbinu uzimam u svoje ruke, kaže ona.

U istraživanju u kojem su učestvovale 43 hiljade žena, digitalni mamogrami su za 28 procenta više ukazali na oboljele od raka dojke kod žena ispod 50 godina.

Vrsta raka koju ne uspijemo otkriti leži u zgusnutijem tkivu dojke, posebno kod mlađih žena, kaže ljekar Gillian Newstead.

Pogodnosti koje nosi ova vrsta digitalnog testiranja je da slike mogu biti pohranjene u kompjuter i elektronski poslane bilo gdje se osoba kani preseliti. Mnoge bolnice su premišljale da li da potroše 300 hiljada dolara za ovaj mamogram i opremu. Sada imaju dokaz da je to uistinu i vrijedno tog novca.

XS
SM
MD
LG