Linkovi

Vatikan odbija suradnuju sa Haškim sudom


Tajni kontakti koje je tokom ljeta imala glavna tužiteljica sa najvišim zvaničnicima Vatikana, izašli su na vidjelo kada je g. Del Ponte procijenila da joj čak ni pismo papi Benediktu XVI -om neće pribaviti obećanje da će Vatikan suradjivati u potrazi za odbjeglim generalom Antom Gotovinom koji se, prema trvdnjama, krije u nekom od samostana na području Hrvatske.

Otpočelo je to nakon što je glavna tužiteljica, Carla del Ponte, dobila povjerljivu informaciju da se Ante Gotovina, optužen za zločine počinjene nad Srbima tokom "redarstvenih akcija" hrvatske vojske, krije u nekom od samostana na području Hrvatske.

Zbog toga je proteklih mjeseci imala nekoliko tajnih susreta sa vatikanskim zvaničnicima, koji bi joj, da su to htjeli, mogli, u roku od nekoliko dana obezbijediti informaciju o tome u kojem se tačno samostanu krije odbjegli general.

Prema britanskom Daily Telegraphu, Del Ponte je u julu posjetila Vatikan da bi s nadbiskupom Giovannijem Lajolom razmijenila obavještajne podatke, ali on je to odbio, navodeći kako Vatikan nije država i da nema obavezu da pomaže u lociranju i hvatanju haških optuženika.

Isti izvor tvrdi da je Del Ponte "krajnje razočarana" zidom šutnje u Vatikanu. Nakon više mjeseci tajnih i neuspješnih pokušaja da dobije pomoć od vodećih ljudi Vatikana, uključujući pismo samom papi Benediktu XVI na koje još nije dobila odgovor, Del Ponte je odlučila da o tom pitanju javno progovori.

Njena izjava je značajno odjeknula i u Briselu, gdje su posljednji signali išli u prilog tvrdnji da Hrvatska, iako još nije isporučila Gotovinu Hagu, dobro suradjuje sa Tribunalom i povećava svoje šanse da u skoro vrijeme započne završnu fazu pregovora sa Unijom.

Prva reakcija iz ureda komesara za proširenje, Olli Rehna je da Evropska komisija i Predsjedništvo EU u gradnji stavova poštuju mišljenje Haga- kakvo će ono biti, kada je riječ o Hrvatskoj, odlučiće evropski ministri vanjskih poslova, na sastanku čije se održavanje očekuje u skoro vrijeme.

XS
SM
MD
LG