Linkovi

U Karbali jake mjere sigurnosti u povodu obilježavanja rodjenja šiitskog imama Mahdija


Iračke snage sigurnosti su u visokom stanju pripravnosti u gradu Karbali, svetom za Šiite, u vrijeme dok se na stotine hiljada hodočasnika okuplja na šiitskoj vjerskoj ceremoniji.

U gradu je raspoređeno šest hiljada policajaca i vojnika, a grad je od petka zatvoren za automobile kako bi se spriječili samoubilački bombaški napadi.

Sjeverno od Karbale je prilikom ekplozije dva automobila bombe poginulo najmanje osam ljudi, uključujući sedam policajaca, na putu koji vodi prema Bagdadu.

Proslave prilikom kojih će se obilježiti rođenje šiitskog lidera, imama Mehdija prije 11 vijekova, trebaju započeti danas.

Zvaničnici očekuju prisustvo ogromnog broja ljudi, usprkos tome što je lider Al Qaide, Abu Musab al Zarqawi objavio sveobuhvatni rat protiv Šiita protekle sedmice.

Na jugu su iračke vlasti zatvorile dvojicu britanskih vojnika u Basri. Irački zvaničnici kažu da su dvojica vojnika bili obučeni kao Arapi i da su ispaljivali hice na iračku policiju.

U odvojenom razvoju događaja je iračka vlada objavila da je jedan od Sadamovih nećaka osuđen na doživotnu robiju zbog aktivnosti vezanih za pravljenje bombi i pobunjeništvo u zemlji.

XS
SM
MD
LG