Linkovi

Ulje iz kuhinje u rezervoar Mercedesa


Nakon što su cijene benzina u Sjedinjenim Državama premašile 3 dolara po galonu, odnosno dostigle oko 80 centi po litru, mnogi vozači nastoje naći alternativno gorivo za svoje automobile.

Pojedini vlasnici dizel vozila u Califroniji koriste ulje za kuhanje umjesto dizel goriva. Uvijek kada James Nestor treba da napuni rezervoar svog Mercedesa dizelaša, on ne ide na benzinsku stanicu gdje treba platiti preko tri dolara za galon goriva.

Umjesto toga on odlazi u svoj omiljeni restoran u centru San Franciska gdje besplatno dobije kantu kuhinjskog ulja. Njegov Mercedes koristi isto ono biljno ulje koje se koristi za pravljenje pomfrita i druga prženja.

Za sada mal, ali rastući broj ljudi, posebno u području San Franciska, znaju da je dizel mašina orginalno dizajnirana ne da koristi gorivo napravljeno od nafte nego ulje od kikirikija.

Jill Fuss iz jednog japanskog restorana već godinama besplatno dobiva ulje, koje su oni koristili.

Brian Friedman i Brooke Stewart zaradjuju za život osposobljavanjući moderne dizel mašine da mogu koristiti biljno ulje. To zahtijeva nekoliko novih crijeva, veći filter za ulje, i predgrijač da razrjedi ulje prije ubrizgavanja u mašinu. Imaju i listu čekanja.

Obično biljno ulje se razlikuje od poznatog bio-diesel goriva, smjese biljnog ulja i alkohola, koja može pokrenuti svaku diesel mašinu, i ima drugačije izduvne gasove.

Kada u svom automobilu koristite u kuhinji već korišteno ulje, ne samo da može biti besplatno nego iza vašeg automobila ostaje isti onaj miris kuhinje. Bez sumnje, prijatniji od mirisa sagorjele nafte.

XS
SM
MD
LG