Linkovi

Grad na alternativno gorivo


Usred rekordno visokih cijena goriva, jedan američki grad nastoji sve svoje funkcije obavljati uz pomoć alternativnog goriva. Izvještava novinarka Glasa Amerike Crystal Park.

Grad Reynold, u saveznoj američkoj državi Indijana ima samo 550 stanovnika. Međutim, ovaj gradić se nalazi u centru pažnje državnog programa pod imenom Biograd, s ciljem da se električna energija stvori iz poljoprivrednih goriva. Postoje tri dijela ovog programa.Prvo se prozivodi biogorivo pod nazivom E 85 što je u stvari 98 procenata etanol.

Druga i treća faza uključuje preinačavanje životinjskog otpada u struju i prirodni gas. Država surađuje sa kompanijom General Motors kako bi prepravili automobile stanovnika Raynoldsa da umjesto benzina koriste etanol.

Nakon određenog vremena na benzinskim pumpama će se umjesto benzina prodavati upravo etanol. Guverner Indijane Mitch Daniels je optimističan po pitanju ovog programa.

”Smatramo da ćemo uspjeti jer će biti jako puno kompanija kao što je GM, koje žele pomoći i vidjeti kako će sve ovo izgledati.“

Smješten u seoski predio, Reynolds obiluje stokom , te tako jako puno ima životinjskog otpada koje se može preinačiti u struju i gas. Državni zvaničnici još uvijek moraju odrediti cijenu koštanja ovog programa, dok bi čitav program mogao biti okončan u roku od dvije godine.

Ovo nije prvi biograd u Indijani, već prvi biograd uopće u izgradnji. Reynolds će biti poznat u Americi po tome-kaže guverenr Daniels.

Stanovnici shvataju ovu ideju, ali i razumiju da je ona tek u začetku.

Izgleda da u zajednici ima jako puno interesovanja za ovaj projekt , ali isto tako i da postoji mnogo pitanja koja zahtijevanju odgovor.-kaže stanovnik Tom Parsley.

Biograd je projekat kojim upravljaju lideri savezne države Indijana.

XS
SM
MD
LG