Linkovi

Proizvodnja opijuma u Afganistanu  opala prvi put od 2001. godine


Prema izvještaju Ujedinjenih nacija, proizvodnja opijuma u Afganistanu opala je po prvi put od 2001. godine. Antonio Maria Costa, direktor ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal, izvještava da je u odnosu na prošlu godinu, u Afganistanu površina zemljišta namijenjena za sijanje i uzgoj maka za opijum, za 21 procenat manja . “ Ocigledno, mi smo veoma zadovoljni”, rekao je gospodin Costa, “ zbog toga što je to rezultat ograničenja kojeg su zaveli sami poljoprivrednici - energična odluka koja je veoma važna.” Gospodin Costa je takodjer rekao da Afganistan treba da učini više da zaustavi proizvodnju opijuma i pozvao vladu Afganistana da se pozabavi trgovcima droge i korumpiranim zvaničnicima.

ANTONIO MARIA COSTA: Ujedinjene nacije žele da pozovu vladu da poduzme oštre mjere protiv onih guvernera, onih zvaničnika ili civila, vojnika, policajaca - koji su umiješani u uzgoj, preradu ili prodaju. Mi želimo da vlada ustraje u stvaranju svojih vlastitih zakonskih sredstava, ali dostupnih medjunarodnoj zajednici tako da preprodavci mogu biti izručeni.

Uspjeh u borbi protiv trgovine drogom i smanjenje proizvodnje maka zahtijeva dugoročno angažovanje afganistanske vlade i medjunarodnih donatora.

Afganistanska vlada dostavlja četrdeset hiljada tona djubriva i četrnaest hiljada tona sjemena žita i krompira kako bi pomogla poljoprivrednicima da se preorijentišu od maka za opijum - na uzgoj usjeva za hranu. Sjedinjene države i Britanija finansiraju ovu inicijativu.

U pokrajini Baghlan, afganistanski zvaničnici za poljoprivredu i direktori fabrike šećera pokušavaju ubijediti poljoprivrednike te pokrajine da uzgajaju šećernu repu umjesto maka. Taza Mir, poljoprivrednik iz te pokrajine, sjeća se vremena kada je šećerna repa bila glavni usjev toga regiona. “ da fabrika nije bila ostećena tokom godina rata i da mi još uvijek možemo prodati našu šećernu repu, mi nikada ne bi našu zemlju zasijali makom”, kaže gospodin Mir i dodaje da je voljan da zasadi šećernu repu. “ Mada ćemo zaraditi manje nego od maka.”, kaže on “ to će biti mnogo bolje zbog toga jer nju možemo uzgajati i prodati slobodno, bez ikakve opasnosti ili ograničenja.”

XS
SM
MD
LG