Linkovi

Clintonova Globalna inicijativa


Pet godina nakon izlaska iz Bijele kuće, borbi protiv siromaštva u svijetu se posvetio Bill Clinton, koji je tokom summita UN-a u New Yorku okupio oko 40 lidera svijeta, i predstavnika velikih kompanija.

Clintonova Globalna inicijativa na smannivanju siromaštva u svijetu otvorena je u četvrtak plenarnom sjednicom koju je vodio panel u kojem su bili Jordanski kralj Abdulah, britanski premijer Tony Blair, i američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Gospodin Clinton je rekao da je cilj foruma
”razgovarati o tome šta zajedno možemo učiniti na ublažavanju siromaštva, minimizirajući razlike prouzrokovane našim različitim religijskim opredjeljenjima i maksimizirajući mogućnost da se okupimo zajedno.“

Učesnici su uz siromaštvo u svijetu, razgovarali i o korupciji, religiji i političkim konfliktima.

Britanski premijer, Tony Blair je govorio o razvoju Pojasa Gaze, ističući da bi to trebalo biti početak neovisne Palestinske države koju ljudi žele.

Zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres je zauzeo tvrdje stajalište: Jedna je stvar proglasiti državu, a sasvim druga izgraditi državu. Vrijeme deklaracija je prošlo. Sada deklarišete politički, i gradite ekonomski, rekao je Peres.

Druga vruća tema je bio Islam i njegova veza sa terorizmom.

Jordanski kralj Abdulah je poveo raspravu rekavši: Religija je okrivljena za mnoga nasilja koja smo vidjlei širom svijeta, ali istorijski nije kriva religija, to je ljudska priroda.

Zato je važno, rekao je na kraju prvog dana Bill Clinton da kralj Abdulah i državna tajnica Condoleezza Rice i premijer Blair, barem postave osnove za zajedničku akciju, da ljudima daju neke ideje šta zajedno možemo učiniti.

Od učesnika je zahtijevano da za start uplate po 15 hiljada dolara, i da obećaju nešto specifično. Na na kraju dana, rekao je Clinton to je iskazano u vrijednosti od preko 200 miliona dolara, i to je tek početak.

XS
SM
MD
LG