Linkovi

Summit UN-a se završava Deklaracijom o vlastitoj reformi i smanjenju siromaštva u svijetu


Svjetski lideri danas završavaju trodnevni samit UN-a u New Yorku deklaracijom o ciljevima reformiranja tog svjetskog tijela i smanjenja siromaštva u svijetu.

Dokument uključuje prijedloge za sprječavanje genocida, borbu protiv siromaštva i gladi, i uspostavlja Komisiju za izgradnju mira.

Nakon višemjesečnih rasprava deklaraciju je jučer odobrila Generalna Skupština UN-a. Oštro neslaganje zemalja članica onemogućilo je stavljanje u deklaraciju prijedloga o razoružanju i neproliferaciji, kao i definiranje terorizma.

Jordanski kralj Abdulah je danas rekao da globalni napori ka miru moraju isključiti svaku toleranciju prema onima koji propagiraju extremizam. On je dodao da Jordan ne podržava extremističku interpretaciju Islama i želi promovirati znatno umjereniji pristup.

Australijski premijer, John Howard je rekao da njegova zemlja pozdravlja obećanje predsjednika Busha da će ukloniti trgovinske barijere kako bi pomogao izvlačenje ljudi iz siromaštva. Predsjednik Bush je to obećao za govornicom Generalne skupštine UN-a, ukoliko uklanjanje barijera prihvate i druge zemlje, i tako omoguće slobonu razmjenu roba i usluga.

Kanadski premijer Paul Martin, govoreći i Engleski i Francuski, je rekao da je razočaran nedostatkom napretka na ovom summitu u reformi UN-ove Komisije za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG