Linkovi

Američke korporacije pomažu žrtvama uragana Katrina


Američki predsjednik George Bush govorio je u Louisiani tokom svoje četvrte posjete uništenom Meksičkom zaljevu i tom prilikom prezentirao paket mjera pomoći. Osim pomoći federalne vlade, pomoć pristiže od individualnih donatora, zemalja u inostranstvu, te velikih američkih kompanija koje igraju jako važnu ulogu u pomoći žrtvama uragana Katrina.

Nakon terorističkih napada na Ameriku 11. septembra, korporacije su dobrotvornim organizacijama dale skoro 750 miliona dolara.

Nakon udara tsunamija na jugoistočnu Aziju, američke kompanije su dale 565 miliona dolara.
Nakon nedavne tragične prirodne nepogode u Americi, uragana Katrina, kompanije su dale donacije u iznosu od 305 miliona dolara, ali taj iznos se svakodnevno povećava.
Emigrant Savings, New York-ška banka, koja ima filijale duž Meksičkog zaljeva, zahvaćenog uraganom, dala je po hiljadu dolara svakom svom klijentu u zahvaćenom području.

Graham Painter, Sterling Bank:
Željeli bi da počnemo sa donacijom od 10 000 dolara ... da pomognemo našim susjedima s druge strane granice.

Ali novac nije jedini vid donacija. Jedan privatni vlasnik Citgo benzinske stanice u Sjevernoj Carolina-i, dijeli besplatan benzin u zamjenu za donacije u odjevnim predmetima, igračkama i drugim potrepštinama.

Donator:
Nije me briga za benzin, a htio sam pomoći žrtvama uragana.

Telefonska kompanija SBC je dala 1 milion dolara za uspostavljanje hiljade novih telefonskih linija u sabirnim centrima u Texas-u, kako bi žrtve uragana mogle besplatno telefonirati sa obitelji i prijateljima.

Johnson & Johnson, proizvodjač farmaceutskih prizvoda, dao je 5 miliona dolara, kao i donaciju u vidu raznih proizvoda.

Pivski magnat, Anheuser-Busch, dao je 825 000 konzervi vode, a korporacija Sprint Nextel dala je 3.000 telefona uposlenicima humanitarnih organizacija.

Ali gigant prodaje, lanac robnih kuća, Wal- Mart je vodeći donator.

Wal-Mart je dao 17 miliona dolara u gotovini, i 3 miliona dolara u proizvodima. Napravili su registar poklona, tako da žrtve uragana mogu registrovati potrebne predmete. Takodje su organizovali i hitnu službu kontakata, tako da njihovi kupci mogu ostaviti poruke i tražiti izgubljene osobe. Oni čak garantuju radna mjesta svim svojim izmještenim uposlenicima.

Njihova brza intervencija nakon urgana Katrina, dobila je mnogobrojne pohvale, i bilo je sugestija da, federalna, državna i gradska vlast, koja je poslije uragana zakazala, treba da uči od Wal-Mart-a.

XS
SM
MD
LG