Linkovi

ICG: Neophodna  reforma Ustava BiH


GLAS AMERIKE - TV STUDIO WASHINGTON

ICG: Neophodna reforma Ustava BiH

Posljednja zbivanja u BiH su ukazala na neophodnost preomjena- od ustava do mehanizma kojim bi se spriječile blokade integracijskog procesa, mišljenje je analitičara uticajne Mejdunarodne krizne grupe.

Balkanski direktor analitičke organizacije, Medjunarodne krizna grupa, Nicholas Whyte, ne nalazi ništa iznenadjujuće u stavu zvanične Banja Luke koji ne dozvoljava suštinske reforme policijskih snaga, zasnovane na evropskim principima. Za njega je to očekivan korak nekoga ko ima moć i ne želi da je se odrekne.

"Policija je ključno sredstvo kojim vlada drži kontrolu nad stanovništvom, posebno imajući na umu ko živi u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Oni se ne žele toga lišiti"

Za Whytea postoje još samo teoretske šanse da se postigne "brzi sporazum" koji bi otvorio mogućnost za početak pregovora sa Unijom još ove godine. Medjutim, imajući na umu dosadašnje stavove, takvo nešto nije izvjesno, uvjeren je i ovaj briselski politički analitičar. Za njega su posljednja dogadjanja jasan znak da su neophodne ustavne reforme u zemlji. Medjtim one moraju biti dizajnirane i vodjene od strane stanovnika BiH.

Posebno pitanje za balkanskog direktora Medjunarodne krizne grupe je da li treba dozvoliti jednoj jedinoj političkoj partiji, SDS-u, da blokira progres zemlje prema Evropi- tim se pitanjem, prema Nicholasu Whiteu trebaju baviti zvaničnici u Briselu, ali prije svih oni u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG